Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Мира Ровчанин/Радио Црне Горе

24. 01. 2023. 14:50   >>  22:32 2

ŠAVNIK I PLUŽINE

Mehanizacija na terenu, mještani udaljenih sela pamte i oštrije zime

Sva raspoloživa mehanizacija opština Šavnik i Plužine aktivno radi na čišćenju snijega. I pored velikih nameta očekuje se da će za par dana putevi biti prohodni i do najudaljenijih sela. Mještani Šavnika i Plužina pamte i oštrije zime.

Snijeg, koji u pojedinim šavničkim selima, prelazi i metar i po nije neuobičajena pojava.

Koodrinator Službe zaštite i spašavanja Velimir Šobić kaže da je sva raspoloživa mehanizacija na terenu, kako bi u što kraćem roku očistili puteve i do najudeljenijih domaćinstava.

"Baš je napadao veliki snijeg za kratko vrijeme. Imamo još visočijih sela, do kojih put nije otvoren, ali svakodnevno radimo da dođemo i do njih. Danas čistimo prema selima Bare, Duži, Dubrovsko, Slatina i Mlijetičak. Nadam se da ćemo tokom dana u dobrom dijelu završiti“, kaže za Radio Crne Gore Šobić.

Nada se da će tako biti i mještanin sela Bare Nikola Bijelić. Oko 40 domaćinstava, čeka da se put očisti, što usporavaju, kako naglašava Bijelić, veliki nameti.

"Ima preko metar snijega. Što se tiče čišćenja puteva oni su ranije bili uvijek blagovremeni. Sada je snijeg veliki, pa su vjerovatno zauzeti. Struje nije bilo u Barama tri dana, juče je došla. Obezbjedi se sve. Hrana za porodicu, hrana za stoku, drva. Navikli smo“, priča za Radio Crne Gore Bijelić.

Veliki snijeg ne dozvoljava ni posjetu komšiluku.

"Slabo se ide. Veliki je snijeg za pješačenje. Poneko na skije i to je to“, kaže stanovnik sela Bare.
Prestanak padavina olakšava posao, ali čišćenje, kažu u opštinskoj Službi zaštite usporava i zastarjela mehanizacija.

"Čim je starost mašina i do četrdeset godina, sve vam je jasno. Imamo dvije kobinovane mašine one su novije, ali su slabo moćne za ovoliki snijeg. Uglavnom se baziramo na utovarne lopate“, kaže Šobić.

I u Plužinama je slična situacija. Predsjednik opštine Slobodan Delić kaže da su saobraćajnice u varošici očišćene, dok su putevi, do pojedinih sela, još uvijek neprohodni.

"Juče smo već pojedina sela, da kažem, otvorili. Danas smo nastavili. Računam, ako ne bude nekih iznenađenja sa padavinama, da ćemo u narednih par dana stići do svih sela i da će biti putevi prohodni. Gro sela koja su trenutno nedostupna su na Pivskoj planini “, rekao je Delić Radiju Crne Gore.

Mještanin Trse Dragan Jokanović kaže da snijeg u januaru nije iznenađenje. I Šavničani su se na vrijeme pripremili.

"Uglavnom se put održava, već je čišćeno. Ništa strašno, snijeg je uvijek padao. Ovo je prvi snijeg, pao je tek krajem januara. Nema nekih velikih problema, ako što zatreba imaju motorne sanke“, ističe Jokanović.

Iz opština Šavnik i Plužine apeluju na stanovnike da budu strpljivi, i kao i do sada, budu saveznici u borbi protiv vremenskih neprilika.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније