Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

25. 01. 2023. 16:31 >> 17:47

TUŽIOCI ISPITUJU MEKGONIGALA

Informacije o bivšem agentu FBI objavljene u septembru, pod lupom veze sa CG

Bivši istaknuti agent FBI-a Čarls Mekgonigal pod istragom je saveznih tužilaca zbog njegovih veza sa Rusijom i, kako se navodi, i drugim stranim vladama, uključujući vlade Crne Gore, Kosova i Albanije, prenijeli su albanski mediji. Krajem prošle godine, prema internim sudskim dokumentima, američki tužioci su prikupljali podatke kako bi ispitivali Mekgonigala, bivšeg šefa kontraobavještajne službe u kancelariji FBI u Njujorku. Da je pokrenuta istraga u SAD, Portal RTCG objavio je u septembru prošle godine. U međuvremenu, brojni američki mediji prenijeli su iformacije o sumnjivim vezama bivšeg aneta Vlade SAD.

Pozivajući se na američke medije, Balkan Insight  objavio da je Mekgonigal, koji je nekada bio na čelu kontraobavještajnog odjeljenja Biroa u Njujorku, optužen da je radio sa sankcionisanim ruskim oligarhom Olegom Deripaskom nakon što je otišao u penziju i prikrivao stotine hiljada dolara koje je primio od bivšeg zaposlenog u albanskoj obavještajnoj agenciji. Američki tužioci su takođe tražili informacije o Mekgonigalovim putovanjima u Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, ali i o svim uplatama ili poklonima bivšim agentima FBI-a iz tih zemalja od 2017. godine. 

Savezni sud na Menhetnu takođe je optužio Mekgonigala i bivšeg sovjetskog i ruskog diplomatu Sergeja Šestakova za kršenje i zavjeru radi kršenja Međunarodnog zakona o vanrednim ekonomskim ovlašćenjima i pranju novca.

No, još u septembru prošle godine, bile su poznate neke informacije o sumnjivim poslovima bivšeg agenta FBI, što je tada Portal RTCG i objavio.

O ovom događaju oglasio se i sam albanski premijer Rama, demantujući da ima bilo kakve sporne veze sa bivšim agentom.

Dokument do kojeg je došao "Insajder" pokazuje da istražitelji ispituju Mekgonigalove poslovne odnose sa glavnim pomoćnikom Olega Deripaske, milijardera i ruskog oligarha koji je u središtu navoda da je Rusija bila u dosluhu sa Trampovom izbornom kampanjom i da se miješala u izbore u SAD 2016. godine.

Sudski poziv, izdat u SAD, odnose na informacije o MekGonigalu i sumnjivoj konsultantskoj firmi pod nazivom Spectrum Risk Solutions. 

Tužioci takođe istražuju da li Mekgonigal ima veze sa vladom Bosne i Hercegovine, ili bilo kakve "isplate ili poklone" koje su mu dale vlade Kosova, Crne Gore i Albanije.

Nije, međutim, jasno kada je ovaj bivši agent FBI imao moguće veze sa crnogorskom vladom koje su predmet istrage.

"Federalna istraga o MekGonigalu posebno je upečatljiva s obzirom na njegov rad u FBI. Prije svog penzionisanja 2018. godine, MekGonigal je vodio istragu 'Vikiliksa' o Čelsi Mening, uhapsio je savjetnika za nacionalnu bezbjednost Bila Klintona Sendija Bergera zbog uklanjanja povjerljivog materijala iz čitaonice Nacionalnog arhiva i vodio je potragu za kineskom krticom unutar CIA. Te 2016. godine kada su se pojavili izvještaji da je Rusija hakovala sistem elektronske pošte Demokratskog nacionalnog komiteta, Mekgonigal je bio šef odjeljenja za sajber zločine u sjedištu FBI u Vašingtonu", navodi "Insajder".

Deripaska, poznati ruski milijarder povezan sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, igrao je centralnu ulogu u istrazi, koja je trajala veći dio Trampovog mandata, prenosi Insajder.

Dokument iz novembra 2021. godine do kojeg je došao "Insajder" zahtijeva evidenciju i komunikaciju u vezi sa Spectrum Risk Solutions, konsultantskom firmom.

Dokument velike porote takođe zahtijeva komunikaciju koju je neimenovani subjekat sudskog poziva imao sa Mekgonigalom u vezi sa drugim stranim zemljama, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru i Albaniju.

Dva izvora rekla su za Insajder da je Mekgonigal bio blizak albanskom premijeru Ediju Rami.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније