Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M. [ Mina ]

26. 01. 2023. 11:35 >> 11:31

INFO PULT U TRŽNOM CENTRU

Evropska nedjelja prevencije raka grlića materice

U tržnom centru Big fashion u Podgorici postavljen je info pult u cilju promocije javnog zdravlja i edukacije o prevenciji raka grlića materice, dijagnostici i tretmanu, saopšteno je iz Doma zdravlja Podgorica (DZPG).

Iz te zdravstvene ustanove kazali su da je info pult postavljen povodom Evropske nedjelje borbe protiv karcinoma grlića materice.

Kako su naveli, žene od 30 do 50 godina moći će da zakažu i skrining raka grlića materice.

Iz DZPG rekli su da je važno znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može spriječiti.

“Dobro organizovani skrining programi mogu da spriječe i do 80 odsto slučajeva raka grlića materice”, kaže se u saopštenju.

Iz DZPG naveli su da je rak grlića materice četvrti vodeći uzrok umiranja među ženskom populacijom, a bolest najčešće pogađa žene od 30 do 50 godina.

Oni su kazali da se veliki broj njih prvi put obrati ljekaru tek kad je bolest uzela maha i izliječenje teško.

“Sva ova oboljenja, smrtnost i velika većina slučajeva raka grlića materice u Evropi, mogu biti spriječeni putem skrininga”, navodi se u saopštenju.

Iz DZPG rekli su da je cilj obilježavanja Evropske nedjelje prevencije raka grlića materice da se podigne svijest o tom oboljenju i znanje o tome šta se može uraditi da bi se spriječilo.

“Evropska nedjelja prevencije raka grlića materice je pokrenuta s ciljem da kroz organizovane događaje skrene pažnju na taj problem i podigne svijest o raku grlića materice”, kaže se u saopštenju.

Iz DZPG naveli su da rak može rasti u grlliću materice na isti način na koji raste u bilo kom drugom dijelu tijela.

“Rak grlića materice može biti uzrokovan sa 13 visoko rizičnih tipova humanog papiloma virusa (HPV)”, navodi se u saopštenju.

HPV, kako su rekli iz DZPG, može dovesti do toga da ćelije grlića postanu abnormalne i da se polako razviju u rak.

Oni su kazali da su u početku te abnormalne
promjene blage i da mnoge mogu da jednostavno iščeznu same od sebe i bez tretmana.

Iz DZPG naveli su da ponekad abnormalne ćelije ne iščeznu i mogu da prerastu u rak grlića maternice, ukoliko se ne nađu i ne otklone.

Oni su rekli da se abnormalne cervikalne ćelije mogu veoma lako odstraniti i da se time sprečava razvoj raka grlića.

“Međutim, te abnormalne ćelije nemaju nikakve jasne znake ili simptome i jedini način da se pronađu je skrining/rano otkrivanje”, ističe se u saopštenju.

Iz DZPG kazali su da rani stadijumi - ni infekcija sa HPV, ni abnormalne ćelije, ne daju jasne simptome, nema bolova, krvarenja, niti nekih drugih promjena koje bi upućivale da nešto nije u redu.

Oni su naglasili da je skrining, odnosno rana detekcija raka grlića, jedini način da se bolest otkrije u ranim stadijumima, kada se može lako liječiti sa visokim stepenom uspjeha.

“Jednom kada abnormalne ćelije grlića progrediraju u rak, mogu se javiti sljedeći simptomi: krvarenje iz vagine poslije odnosa, neuobičajena vaginalna sekrecija, bol u genitalnom predjelu”, navodi se u saopštenju.

To, kako su kazali iz DZPG, može biti uzrokovano rakom grlića maternice, ali i nekim drugim stanjima.

“Kakav god da je uzrok, ukoliko imate neki od ovih simptoma, treba odmah da se konsultujete sa ginekologom”, poručili su iz te zdravstvene ustanove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније