Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г. [ Radio Bar ]

26. 01. 2023. 19:49   >>  19:46

MAJKL ŠIRETA

"CG bezbjedna kao i svi njeni NATO saveznici"

Crna Gora je kao članica NATO saveza bezbjedna, kao i svi njeni saveznici, kazao je Majkl Šireta, komandant raketnog razarača USS James E. Williams koji je kao jedan od dva broda NATO Stalne pomorske grupe 24. januara uplovio u Luku Bar. On je to saopštio tokom obilaska ovog raketnog razarača koje je, za predstavnike medija, organizovala Ambasada SAD.

"U slučaju da se desi da je neko od naših saveznika napadnut na bilo koji način, imamo sistem kolektivne odbrane i u skladu sa tim sistemom, sve članice i saveznice NATO-a bi bile spremne da djeluju i odbrane svog saveznika“, objasnio je Šireta.

On je kazao da pomorska grupa kojom rukovodi uvijek uz sebe ima šest do sedam različitih nacija, te da svaka od njih osnažuje savez različitim doprinosima i da zajednički mogu da odbiju sve prijetnje sa kojima se suoče.

"Naša misija je za sada zaista uspješna i sa sigurnošću vam mogu reći da smo, u slučaju opasnosti, apsolutno spremni da se branimo i odbranimo“, kazao je Šireta.

Iako je trenutni fokus na krizi u Ukrajini, Šireta ističe da su NATO stalne pomorske grupe prisutne 24 sata dnevno, 365 dana u godini i spremne da dejstvuju. Komandant ovog raketnog razarača je kazao da su NATO snage u značajnoj mjeri bile prisutne u Crnoj Gori prije i tokom krize, a biće tu i nakon što se završi, prenosi Radio Bar.

"I pored toga što vršimo zajedničke obuke sa našim saveznicima i partnerima, mi takođe pratimo bezbjednosnu situaciju svakodnevno i nastavićemo sa našim obukama kako bismo bili spremni u slučaju potrebe za dejstvovanjem“, poručio je.

Šireta ima i veoma pozitivne utiske kada je u pitanju saradnja sa Mornaricom Vojske Crne Gore.

"Juče sam se sastao sa predstavnicima Ministarstva odbrane, imali smo veoma dobar sastanak. Otkako ste postali članica NATO-a 2017. godine, Crna Gora je, zajedno sa svojim partnerima, učestvovala u velikom broju obuka, počev od ronjenja, obuka za presrijetanje na moru… Sve to je pomoglo da vaša mornarica izgradi svoje kapacitete i na taj način još više doprinese partnerima i saveznicima u NATO-u i lakše funkcioniše sa njima“, jasan je komandant.

Regioni u kojima ova grupa vrši dužnosti su centralni Mediteran, Jadransko i Jonsko more, a njihova centrala nalazi se u Londonu.

"Tokom proteklih sedam mjeseci odradili smo veliki broj vježbi i obuka. Jedna od njih uključivala je i vježbu u saradnji sa našim partnerima iz Turske, dok je druga bila sa Italijanima, primarno u Jonskom moru. U centralnom i istočnom Mediteranu imali smo zajedničke vježbe i pripremu za ratna dejstva sa Grcima“, objasnio je Šireta.

Komandant raketnog razarača kazao je da će sa svojim partnerima u februaru odraditi određene obuke za podmorničko ratovanje.

"Naš glavni cilj je da obezbijedimo nacionalnu nezavisnost i suverenitet svih država članica i teritorijalni integritet, naravno poštujući međunarodni zakon, kao i sva ljudska prava i demokratske vrijednosti u koje svi kao članovi ovog saveza vjerujemo“, istakao je.

Nakon razgovora sa komandantom Širetom novinare su sa izgledom i opremom kojom brod raspolaže upoznali oficiri. Osim toga, govorili su o svojim angažmanima i životu na ovom NATO brodu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније