Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ rtcg.me ]

28. 01. 2023. 19:50   >>  20:06 1

ĐURANOVIĆ REAGOVALA

"'Bega Press' zatražio državnu pomoć za tehnološko restrukturiranje"

Povodom priloga emitovanog u Dnevnik 2 i teksta objavljenog na Portalu RTCG 9. januara, reagovala je bivša osnivačica i bivša izvršna direktorica Bega Press-a Tinka Đuranović.

Đuranović u reagovanju ističe da bez obzira na to što je stečajni postupak nad privrednim društvom "Bega Press" doo okončan, dokumentacija se uredno čuva, kako od strane samih predstavnika društva, tako i pred Privrednim sudom Crne Gore, te drugim državnim institucijama.

"Kako je ovo već drugi put da se bavite krivičnom prijavom i kompanijom 'Bega Press', a da tim povodom, koliko nam je poznato, nijeste pokušali da dobijete informacije od druge strane, radi javnosti i tačnog informisanja, želim da ukažem na sljedeće netačno navedene informacije i navode: 'Da je državna pomoć dodijeljena, iako je u pitanju privatna firma koja je dvije godine ranije otišla u stečaj'. S tim u vezi, ukazujem: Kriterijumi koji su u prilogu RTCG označeni kao sporni - 'privatna firma i stečaj' - pripadaju uslovima koji su zadati dobijenim smjenicama Ministarstva ekonomije, jasno su determinisani i Elaborat prema njima koncipiran", kazala je Đuranović.

Podsjeća da je u prilogu, dalje, navedeno "da je uslov za dodjelu državne pomoći bilo tehnološko restrukturiranje, ali da je Bega Press novac iskoristio za pokrivanje dugova novinskim kućama".

"Tehnološko restrukturiranje je izvršeno, kreiran je softver koji ima obilježje inovacije, nabavljena potrebna oprema kojom je vršena usluga od 2011 - 2013. godine. Ova vrsta usluge i poslovnih aktivnosti bi i danas, deset godina kasnije, imala svoju primjenu da je interes izdavača bio da se omogući opstanak restrukturiranog Bega Press-a", navodi Đuranović.

Naglašava da je u medijskoj objavi netačno navedeno da je privredno društvo "Bega Press" u stečaju tražilo otplatu dugovanja.

"Istina je da su otplatu dugovanja tražili izdavači: Daily Press, Jumedia Mont, Monitor i Pobjeda AD. Državnu pomoć kompanija 'Bega Press' je zatražila samostalno i isključivo za tehnološko restrukturiranje. Zahtjevu su se pola godine kasnije pridružili crnogorski izdavači, sa ultimativnim zahtjevom da im Vlada putem državne pomoći isplati iznos dugovanja firme u stečaju, bez tehnološkog restrukturiranja, o čemu je cjelokupna prepiska i dokumentacija sačuvana", kazala je Đuranović.

U proces izrade Elaborata i komisionih ugovora za izdavače, bili su uključeni, kako navodi, renomirani konsultanti sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu - dekan prof. dr Veljko Trivun i prof. dr Vedad Silajdžić.

"Izdavači su ipak morali prihvatiti da podrže restrukturiranje i time posredno Plan reorganizacije, što je bio glavni interes i Bega Press-a u reorganizaciji radi zaštite ostalih povjerilaca. No, bez obzira na ugovorenu obavezu iz Elaborata izdavači nikada nijesu prihvatili prezentaciju softvera niti njegovo preuzimanje i korišćenje", rekla je Đuranović.

Ističe da je za utrošak sredstava za tehnološko restruklturiranje u iznosu 132.120 eura "Bega Press" izvijestio Komisiju za kontrolu državne pomoći po zahtjevu i zadatim parametrima.

"Razlozi nedostavljanja izvještaja od strane izdavača, za sredstva subvencije koju su dobili, mi nijesu poznati", tvrdi Đuranović i dodaje:

"Kompletan proces rada Bega press-a u stečaju kontrolisali su nadležni inspekcijski organi, kao i Privredni sud pod čijim se nadzorom odvijao postupak reorganizacije u stečaju."

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније