Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Marko Terzić, TVCG ]

31. 01. 2023. 06:55 >> 09:13
1

NAJVIŠE BIRAJU BAR

Njemačku zamijenili Crnom Gorom i nijesu se pokajali

Godinama slušamo kako naši građani odlaze u inostranstvo, birajući za novi život, između ostalih država, Njemačku. Upravo iz te države Njemica Regina Poland prije nekoliko sedmica doslila se u Crnu Goru.


Umjetnica iz Verthajma Regina Poland, prije nekoliko sedmica, zamijenila je Njemačku - Crnom Gorom. Novi život, planira u našoj zemlji koju je upoznala još kao dijete.

“Crna Gora inspiriše već ima 1.000 ideja, samo još da nađem atelje”, kaže Regina.

Sada živi u Baru sa sinovima kojima promjena mjesta boravka, čini se, neće uticati na zaradu. 

“Bavim se programiranjem i imam svoje klijente tako da odluka da se preselim ovdje nije bila teška, jer sam mogao da preselim i svoj posao”, kaže Boris Poland.

“Puno sam razmišljao čime da se bavim, i za sada sam se odlučio za programiranje preko interneta, jer mislim da na taj način mogu da zaradim dovoljno novca ovdje”, kaže Tristan Poland.

A oni su samo od nekih mnogih Njemaca, kojima je početak novog života u Crnoj Gori olakšao Mihael iz fondacije “Budućnost crnogorskog turizma”.

“Oni ne znaju kako do papire, što treba kod notara i to ja uglavnom radim da oni imaju jedan dobar početak u Crnoj Gori”, kaže Mihael Bader, predsjednik nevladine fondacije – “Budućnost crnogorskog turizma”.

U Crnoj Gori je prosječna plata gotovo duplo manja od njemačke penzije. 

“Ako imate 1.400 eura penzije u Njemačkoj teško vam je da živite od tih pare. Znači cijene su toliko skakale, da je to vrlo teško. Sa 1.400 eura u Crnoj Gori možete za živite kao kralj”, navodi Mihael.

Prema podacima iz MUP-a, po osnovu odobrenog privremenog, produženog privremenog kao i stalnog boravka, od ukupno 723 njemačka državljanina, koliko ih je trenutno u Crnoj Gori, najviše njih živi u Baru.

Interesovanje Njemaca odrazilo se i na kupovinu nekretnina u našoj zemlji, po čemu su, kao stranci, na prvom mjestu. 

“U prvih 10 mjeseci prošle godine prodato je nešto oko 370 miliona eura nekretnina, a od toga su njemački državljani kupili nekretnine vrijedne 57 miliona eura, što ih svrstava na prvo mjesto kada je riječ o stranim kupcima. Ako uzmemo prosjek za još novembar i decembar onda bi otprilike ispalo da su oni prošle godine investirali nekih 70-ak miliona što dovoljno govori o interesu njemačkih kupaca za kupovinu nekretnina u Crnoj Gori”, kaže Veselin Dragaš, vlasnik agencije za nekretnine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније