Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

31. 01. 2023. 17:50 >> 17:45

U PKCG

Predstavljena Studija o upravljanju ambalažnim otpadom

Studija o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom predstavljena je danas u prostorijama Privredne komore, a imajući u vidu važnost rješavanja pitanja ambalažnog otpada, Studija, kako navode u Privrednoj komori, donosi analizu trenutne situacije, i predlaže najoptimalnija rješenja prilagođena potrebama crnogorskog tržišta.

Studijom se predlaže postepeno uvođenje šeme proširene odgovornosti proizvođača (EPR), sa mogućnošću daljeg proširenja sistema upravljanja ambalažnim otpadom. EPR je od 2000. godine obavezan u svim zemljama Evropske unije, a u različitim formama primjenjuje se u preko 150 zemalja, omogućavajući ostvarenje izuzetno visokih stopa reciklaže.

Predsjednica Privredne komore Nina Drakić istakla je da je od suštinske važnosti da Vlada kreira podsticajno okruženje za implementaciju sistema upravljanja ambalažnim otpadom i pruži optimalne mjere podrške za njegovo adekvatno funkcionisanje, koje svakako podrazumjeva naročito blisku saradnju države i privrede.

"To znači da je uključivanje predstavnika privrede u izradu novog regulatornog okvira koji prati relevantnu EU legislativu, kao i implementacija preporuka i modela iz Studije i kreiranje sistemske simbioze i dugoročnog partnerstva privrede kao nosioca, s jedne strane, i donosilaca odluka kao regulatora na tržištu, s druge strane, od izuzetno važno za trajno rješavanje problema zbrinjavanja otpada u Crnoj Gori", kazala je Drakić.

Kemal Grbović, v.d. direktora Direktorata za ekologiju i klimatske promjene naglasio je da je oblast upravljanja otpadom veoma kompleksna. U državama članicama Evropske unije direktive u ovoj oblasti prepoznate su kao "teške direktive".

"Direktive su 'teške' u svakom smislu, tehničko, tehnološkom, finansijskom, infrastrukturnom... Veoma zahtjevne ciljeve iz EU direktiva u značajnoj mjeri prenijeli smo u naše zakonodavstvo. U tom smislu posebno zahtjevno je upravljanje ambalažnim otpadom i zbog toga nam je interesantno čuti iskustva drugih država, pogotovo iskustva država članica Evropske unije", kazao je u Grbović.

Studija o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom izrađena je u drugoj polovini 2022. godine u saradnji sa ekspertskim timom Parpounas Sustainabilty Consultants LTD, a uz finansijsku podršku predstavnika industrije pića, kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora doo, Knjaz Miloš Montenegro doo i Industrije piva i sokova "Trebjesa" doo.

Više informacija o nalazima iz same Studije predstavio je Kirijakos Parpunas, izvršni direktor kompanije Parpounas Sustainabilty Consultants, sa višegodišnjim iskustvom u evaluaciji, analizi i uspostavljanju EPR sistema u različitim zemljama Evrope.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније