Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г. [ RSE ]

01. 02. 2023. 15:20   >>  15:17 1

OKUPILA 250 UČESNIKA

Počela najveća multinacionalna zimska vojna vježba u CG

Najveća međunarodna zimska vojna vježba u Crnoj Gori "Zajednički izazov 23", (Common Challenge) koja je okupila oko 250 učesnika iz pet država, počela je na teritoriji sjeverne opštine Kolašin.

Pripadnici Vojske Crne Gore, Austrije, Sjeverne Makedonije, SAD, Italije i NATO centra izvrsnosti za planinsko ratovanje će naredne dvije sedmice uvježbavati napadne i operacije traganja i spašavanja.

U saopštenju Ministarstva odbrane se naglašava da neće biti korištena bojeva municija.

Ne preciziraju tačnu lokaciju izvođenja vježbi, već samo da će biti održana "u širem rejonu Kolašina, posebno na prostorima okolnih planinskih masiva".

Vojska Crne Gore bez poligona

Naime, Vojska Crne Gore, države koja je od prije pet i po godina članica NATO-a, nema poligon za vježbe i gađanje.

Vlada Demokratske partije socijalista je 2019. godine donijela odluku da se za te namjene koristi planina Sinjajevina na sjeveru Crne Gore. Tome su se oštro usprotivili mještani i civilni sektor, koje je podržala tadašnja opozicija i Srpska pravoslavna crkva.

Tvrdili su da bi više od 250 porodica izgubilo sredstva za život, jer bi bila ugrožena njihova prava da koriste pašnjake i poljoprivredno zemljište sa kojeg napasaju i napajaju stoku, sakupljaju šumske plodove i beru ljekovite trave.

Ipak, poslednja desetodnevna planinska vojna vježba u kojoj je učestvovalo od 300 vojnika Sjeverne Makedonije, Italije, Austrije, Crne Gore i NATO-ovog Centra izvrsnosti za planinsko ratovanje iz Slovenije i Nacionalne garde države Mejn iz SAD-a, održana je septembra 2019.

Godinu kasnije, planirano je da se na Sinjajevini izvrši gađanje minobacačima ali su protest mještana i civilnog sektora spriječili održavanje ove vježbe.

Do danas, Vlada koja je formirana 2020. godine nije osposobila poligon na kojem bi se sprovela bojeva gađanja, niti je poništila odluku prethodne DPS vlade, da Sinjajevinu koristi za vojni poligon.

Američka Ambasada: Istorijski događaj

Iz američke Ambasade su realizovanje vježbe koja okuplja više od 250 pripadnika oružanih snaga ocijenili kao istorijski događaj.

"Common Challenge 23 je vježba koja okuplja više od 250 pripadnika oružanih snaga koji će zajednički jačati sposobnosti da sprovode borbene i operacije traganja i spašavanja na planinskom terenu, u zimskim uslovima.", navodi se na Facebook profilu Ambasade.

Potpukovnik Miloš Gačević je rekao da je cilj vježbe podizanje nivoa interoperabilnosti i sposobnosti domaćih, savezničkih i partnerskih jedinica prilikom izvršavanja zadataka iz domena planinskog ratovanja.

Šef Kontrole vježbe pukovnik Oružanih snaga Austrije Bernd Rot, istakao je austrijski eksperti za planinsko ratovanje doprinose vježbi na više načina, kao i da je jedan od fokusa treninga i na mobilnosti u zimskim uslovima.

„Interoperabilnost multinacionalnih snaga ključni je faktor koji želimo da postignemo, kao i međusobno razumijevanje. Jer, vojnici različitih nacija osjećaju istu hladnoću i podnose iste teškoće. Kada to podijele, ne razvijaju samo taktičke vještine, već i prijateljstva“, rekao je pukovnik Rot.

Koji su NATO standardi za vojni poligon?

Prema NATO standardima za obuku vojnika i održavanje vježbi, poligon mora da bude širine od šest do 10 kilometara i dubine od 17 do 25 kilometara, kako bi se realizovala bojeva gađanja artiljerijskim oruđima.

Uslov je i da bude dominantno manevarsko zemljište koje omogućava kretanje terenskih i borbenih vozila i realizaciju taktičkih vježbi sa bojevim gađanjima.

Standardi NATO su i da u okolini nema stalno naseljenih mjesta, da prostor nije ispresijecan šumama i većim vodenim tokovima, da ima pristupni put ili posjeduje uslove za njegovu gradnju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније