Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

11. 02. 2023. 11:09 >> 11:03

MINISTARSTVO ZDRAVLjA

CINMED dao saglasnost za uvoz ljekova za liječenje cistične fibroze

Institut za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CINMED) izdao je juče saglasnost za uvoz ljekova namijenjenih za liječenje pacijenata oboljelih od cistične fibroze. Time je, kako je saopšteno Ministarstva zdravlja, napravljen još jedan korak kako bi crnogorski osiguranici oboljeli od ove bolesti dobili potrebnu terapiju.

"Postupajući po zahtjevu za izdavanje saglasnosti za uvoz ljekova koji nemaju dozvolu za stavljenje u promet, a u skladu sa Zakonom o ljekovima, Institut je izdao saglasnost za ljekove Kaftrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koriste u terapiji cistične fibroze", istakli su iz Ministarstva.

Prethodno je Komisija Ministarstva zdravlja koja se bavi rijetkim bolestima omogućila uvođenje lijeka Trikafta našim pacijentima oboljelim od cistične fibroze, budući da se radi se o lijeku koji nije registrovan u Crnoj Gori.

Terapija je, dodaje se u saopštenju, odobrena za ukupno 19 pacijenata koji su prošli sve neophodne kontrolne preglede prije uvođenja lijeka u terapiju.

Lijek je odobren za primjenu za sve pacijente uzrasta do 18 godina, njih 16 i za tri odrasla pacijenta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније