Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

П.Р.

21. 02. 2023. 14:45 >> 14:40

OŠ "JUGOSLAVIJA"

Mural u Baru kao simbol evropskog zajedništva i različitosti

Državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova Milena Žižić i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević posjetili su danas OŠ „Jugoslavija“ u Baru, gdje su promovisali nedavno oslikani mural posvećen evropskoj saradnji.

Govoreći o simbolici murala, Žižić je istakla da ovaj umjetnički projekat na snažan način ilustruje osnovni moto Evropske unije „Ujedinjeni u različitosti“.

„Evropska unija predstavlja zajednicu različitih naroda, tradicija i kultura. Zato je od suštinske važnosti da djecu naučimo da poštuju različitosti i da u takvom ambijentu odrastaju“, kazala je Žižić.

Kako je istakla, Crna Gora već više od 15 godina koristi pretpristupne fondove Evropske unije za saradnju sa susjedima kroz različite programe prekogranične saradnje.

„Ovi programi su posebno prepoznati u Baru, gdje institucije i organizacije sprovode brojne projekte u saradnji sa partnerima iz okruženja, a sve u cilju da građanima omoguće bolji kvalitet života“, dodala je Žižić.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević kazao je da Opština Bar kroz prekograničnu saradnju nastoji da našim najmlađim sugrađanima približi benefite Evropske unije.

"Koristim priliku da se zahvalim Ministarstvu evropskih poslova na kontinuiranoj podršci, koja za rezultat ima veliki broj projekata koji su uz pomoć pretpristupnih fondova EU sprovedeni u našoj opštini. Lokalna uprava, prepoznata kao primjer uspješne prakse u sprovođenju ovih projekata, nastojaće da i ubuduće realizuje sve međunarodne aktivnosti sa ciljem ostvarivanja konkretnih koristi za građane Bara“, naglasio je Raičević.

Nakon otvaranja murala u OŠ „Jugoslavija“, predstavnici Ministarstva evropskih poslova su održali javni čas o Evropskoj uniji za učenike ove škole.

„Bar je prepoznat kao grad koji afirmiše evropske vrijednosti i multikulturalizam. Kao nekome ko je pohađao ovu školu, veliko mi je zadovoljstvo što Ministarstvo ima priliku da među učenicima promoviše sve koristi evropske saradnje i projekte koji se sprovode uz podršku Evropske unije“, kazao je Bojan Vujović, v.d. generalni direktor Direktorata za evropske fondove.

Mural je oslikan uz podršku dva programa evropske teritorijalne saradnje – Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020 i Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija - Albanija - Crna Gora 2014-2020.

Autorke murala na zidu OŠ „Jugoslavija“ su članice kreativnog tima „Kunstler“, na čelu sa Danijelom Darmanović Mahmutović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније