Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Милена Ђуровић Станојевић, ТВЦГ

02. 03. 2023. 07:29 >> 07:29
2

GODINA RADA

"Cetinjska vlast ispunila očekivanja, najavljuju brojne projekte"

Prva godina rada nove lokalne uprave na Cetinju protekla je u značajnom investicionom ciklusu i sanaciji javnih finansija, kaže za Radio Crne Gore gradonačelnik Nikola Đurašković, najavljujući ambiciozne planove i za ovu godinu. Odbornici GP URA i Demokratske Crne Gore su saopštili da je lokalna uprava radila dobro i ispunila sva očekivanja građana, dok u DPS-u kažu da su realizovani svi oni projekti koji su započeti u vrijeme dok je ta partija vršila vlast.

Gradonačelnik Prijestonice Nikola Đurašković ocjenjuje da je prva godina nove lokalne vlasti bila pozitivna i da su tekući budžet realizovali u iznosu od 100 %, isto kao i Kapitalni budžet iz Zakona o Prijestonici koji je prvi put realizovan u tom obimu.

"Na taj način stvoreni su uslovi za novi investicioni ciklus, a od projekata u ovoj godini izdvojio bih dva istorijska – izgradnju nove sekundarne vodovodne mreže i gradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Očekujem da u narednih deset dana bude raspisan tender za gradnju nove sportske dvorane, kako bi u drugoj polovini godine projekat krenuo sa realizacijom", navodi Đurašković.

Dodaje da pripremaju gradnju Azila za napuštene životninje i rekonstrukciju saobraćajnica na gradskom i seoskom područiju.

Đurašković je rekao i da će tokom ove godine raspisati poziv za izbor privatno-javnog partnera za gradnju hotela Lokanda.

"Očekujem da će Javni pozivi za zakup nekadašnjeg Oboda rezultirati da se jave investitori koji će u tom prostoru otvoriti nova radna mjesta. Čini mi se da kroz sve ovo mijenjamo sliku Prijestonice na bolje i da ćemo na kraju ove godine svjedočiti boljim finansijskim parametrima, ali i pozitivnijim trendovima kada je u pitanju rješavanje ključnog problema Cetinja, nezaposlenosti", naglasio je gradonačelnik Prijestonice.

Pitali smo odbornike Skupštine Prijestonice da ocijene rad lokalne uprave, pa smo od odbornika DPS-a Oskara Hutera dobili odgovor u kojem izražava zadovoljstvo što je lokalna uprava realizovala projekte, koje je prethodna lokalna vlast privela kraju.

"Da ne bi bilo zabune DPS će sve projekte i aktivnosti usmjerene za dobrobit građana podržati i biti konstruktivna kritika i snažna podrška u tom pravcu. Nakon prošlogodišnjih izbora vlast na Cetinju čine SDP, Stara Garda, URA i Demokrate. Naš stav o takvom aranžmanu je poznat. Cijenim da živimo u vremenu razgrađivanja države Crne Gore, doba rušitelja ustavnog poretka i najžešćih udara na sve crnogorsko. Smatram da koaliranje i savezništvo sa tim i takvim političkim strukturama neće donijeti ništa dobro Crnoj Gori. Uostalom, svjedočimo iz dana u dan gdje Crna Gora ide", navodi Huter.

Dodaje da to jasno pokazuje "Zakon o slobodi vjeroispovijesti, ustoličenje mitropolita, trovanja Prijestonice i svih koji su se našli na Cetinju tih dana, Temeljnog ugovora, izmjena Zakona o predsjedniku i izvjesnog ulaska u Otvoreni Balkan, a time i konačne kapitulacije Crne Gore".

"Sve su to učinili dva od četri konstituenta lokalne vlasti u Prijestonici", naveo je Huter u izjavi za Radio Crne Gore.

Odbornik Demokratske Crne Gore Balša Raković nam je saopštio da je lokalna uprava ispunila sva njihova očekivanja, ali i očekivanja građana.

"Znate da smo mi dali podršku gradonačelniku Đuraškoviću i njegovom timu samo pod jednim uslovom, a to je da dođe do suštinskog diskontinuiteta u odnosu na prethodnu lokalnu vlast sa DPS-om i sada sa ove vremenske distance mogu reći da govorimo baš o tome. Redovno se finansiraju obaveze opštine i na domaćinski način se upravlja sredstvima grada, a realizovani su i neki važni projekti poput rekonstrukcije Mojkovačke ulice", rekao je Raković.

Prema riječima odbornika GP URA Slavka Jankovića, prethodna godina je pokazala kako se može konstruktivno raditi za dobrobit građana.

"Očekujem da se u narednom periodu konačno završi revizija rada Prijestonice kako bi i sva opštinska preduzeća krenula u pozitivno poslovanje. Što se projakata tiče vodosnabdijevanje i rekonstrukcija ponora su i dalje naše prioriteti, jer su to dugogodišnji problemi Cetinja. Podsjetio bih da je Vlada obezbijedila 9,4 miliona eura za vodosnabdijevanje i kolektor čime će, bar djelimično, biti riješeni ovi problemi", kazao je Janković.

Građani koje je anketirao Radio Crne Gore uglavnom su zadovoljni radom lokalne uprave na Cetinju u prethodnih godinu i očekuju da će tako nastaviti u budućnosti. Smatraju da zadatak koji je pred gradonačelnikom i njegovim timom nije nimalo lak, jer očekuju povećanje zaposlenosti, zaustavljanje odlaska mladih i rješavanje dugogodišnjih infrastukturnih problema.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније