Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Туфик Софтић

02. 03. 2023. 09:18   >>  09:19 1

MALI DRVOPRERAĐIVAČI

"Poništiti javni poziv, napisan za privilegovane koncesionare"

Javni poziv za davanje šuma za korišćenje za 2023. godinu, koji je juče raspisala Uprava za gazdovanje šumama i lovištima, tempiran je tako da se završava samo tri dana prije izbora i potpuno diskvalifikuje male drvoprerađivače.

To tvrde droprerađivači sa sjevera Crne Gore, koji smatraju da ovaj oglas treba poništiti i oglasiti novi, prije kojeg bi se vodila javna rasprava.

"Rokovi su počeli da teku od juče, završavaju se 15. marta, a otvaranje ponuda je 16. marta, samo tri dana prije izbora. Taj javni poziv je napisan za privilegovane koncesionare“ – kazali su Portalu RTCG u Udruženju drvoprerađivača iz Plava.

Oni postavljaju pitanje kako mali drvoprerađivači pogu pogledati odjeljenja koja su oglašena za dodjelu, kada je u planinama snijeg.

"Sve je to unaprijed namješteno za velike i dosadašnje koncesionare. Mali drvoprerađivači za njih ne postoje“ – kažu u tom plavskom udruženju.

Portalu RTCG javili su se i neki od malih droprerađivača iz Rožaja koji smatraju da će na ovaj način mali droprerađivači i u tom sjevernom gradu ostati bez sirovine, i da bi bez posla moglo ostati i do sto radnika koji su sada zaposleni u tim firmama.

"Konkurs jednostavno rečeno nije pošten. Neko od tih da kažem 'muzikanata' pokušava da namjesti ovaj konkurs za nekoga ko je počeo juče da radi, a mi koji dugo vrijedno radimo, ostaćemo bez sirovine. Oni se ponašaju kao da je šuma njihova, a ne državna“ – kazao je jedan od malih drvoprerađivača iz Rožaja.

Prema njegovim riječima jedan od glavnih problema je i taj što se takozvani doznačni čekić nosi „za pojasom“, kao i da je potrebno da se formira neka vrsta biroa za doznačni čekić.

"Pozivamo da se ispita samo, na primjer, peto odjeljenje u Rožajama, u mjestu Zakamenje, i lako će se utvrditi da je samo u tom jednom odjeljenju posječeno vjerovatno dvije do tri hiljade kubika više nego što je bilo planirano“ – tvrdi ovaj sagovornik.

On tvrdi i da je ogromna količina najboljeg drveta, prve klase, u Rožajama posječena na račun drveta za ogrijev.

U tom sjevernom gradu ima sedamdeset pilana, a polovina od njih nije registrovana.

"Priprema se velika manipulacija sa šumama u izbornoj kampanji. Mora se naći način da se to spriječi. Potreban je novi javni poziv, koji bi pratila javna rasprava kojoj bi mogli da prisustvuju svi zainteresovani građani“ – kaže ovaj mali drvoprerađivač.

Mali drvoprerađivači sa sjevere Crne Gore ovih dana su saopštili da u ovoj godini neće biti ništa od ranije najavljenog formiranja jednog državnog preduzeća koje bi gazdovalo šumama i prodavalo sirovinu sa lagera.

Oni smatraju da je i ovogodišnja raspodjela šuma u državnom vlasništvu unaprijed pripremljena za monopolska preduzeća koja su koncesionim načinom gazdovanja formirana u posljednjih petnaest godina, a da bi malim i mikro droprerađivačima mogle ostati tek male i zanemarljive količine sirovine za rad.

Mali droprerađivači traže da svi budu jednaki i da imaju jednaka prava, a ovaj javni poziv, kako smatraju, ne ide tome u prilog, niti ide u prilog najavi da će država ući u obračun sa šumarskom mafijom.

Vlada Crne Gore je ranije najavila da će nakon borbe sa građevinskom mafijom, započeti i borbu protiv takozvane šumarske mafije, i da se razmišlja o otvaranju jednog novog državnog preduzeća koje bi se bavilo sječom i vučom, i sirovinu prodavalo ravnopravno, sa lagera, ali od toga za sada nema bilo kakvog nagovještaja.

Početkom dvijehiljaditih godina tadašnje vlasti su pogasile državna preduzeća i uvela koncesioni način gazdovanja šumama. Tako su stvorena monopolska preduzeća koja su od tada ostvarivala enormnu dobit, dok su mali droprerađivači ostali bez sirovine za rad.

Iz inspekcijskih službi Portalu RTCG je rečeno da su samo na području Berana, Plava i Andrijevice, podnijeli ko zna koliko krivičnih prijava, ali da je najveći dio ostao neprocesuiran.

"Prošle godine smo podnijeli i dvije krivične prijave protiv koncesionara zbog sječe nekoliko hiljada kubika molike i munike, kao zakonom zaštićenih vrsta drveta. Ni to nije do sada procesuirano“ – rečeno je našem portalu u inspekcijskoj službi.

Predmet Javnog poziva 1 su šume u državnoj svojini koje se daju na korišćenje u skladu sa izvođačkim projektima u Petnjici, Šavniku, Plavu, Nikšiću, Danilovgradu, Podgorici, Andrijevici, Bijelom Polju, Plužinama, Kolašinu, Žabljaku, Beranama, Rožajama i Pljevljima za 2023. godinu. Na preodaju je oglašeno 235 odjeljenja, ukupne bruto drvne zapremine 319.559 metara kubnih.

Prodaja drveta i dalje se obavlja u dubećem stanju, a mali drvoprerađivači kažu da to potvrđuje njihove tvrdenje da ni u ovoj godini neće biti ništa od formiranja jednog državnog preduzeća koje bi prodavalo šumu na lageru po klasama i pod jednakim uslovima za sve privatnike.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније