Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

03. 03. 2023. 09:15 >> 10:46

ISTRAŽIVANjE CDT-A

Dezinformacije se uvukle u svaku poru života

Svaki četvrti građanin u posljednjih godinu dana, jednom u nedjelji povjerovao je u nešto što je dezinformacija a svaki deseti je jednom dnevno povjerovao u dezinformaciju. To su rezultati istraživanja Centra za demokratsku tranziciju (CDT)-a.

Darvin Murić iz CDT-a kazao je da istraživanje pokazuje jasne razmjere tog problema i pokazuje da su se dezinformacije uvukle u svaku poru našeg društva i da se od njih ne može pobjeći.

Da nije povjerovalo u dezinformacije odgovorilo je 18,5% građana.

Najviše građana smatra da bi Agencija za elektronske medije (AEM) trebalo da ima ključnu ulogu u sprečavanju i suzbijanju dezinformacija u Crnoj Gori.

Murić objašnjava da Agencija na tom polju, kako je kazao, ima sužen prostor djelovanja i dodaje da se Agencija bavi monitoringom TV i radio programa gdje ima manje lažnih vijesti jer su u pitanju tradicionlani mediji.

"Poruka je da politika treba AEM-u da pruži zakonske mogućnosti da se bori protiv dezinformacija jer najveći broj dezinformacija dolazi sa onlajn medija koje Agencija ne reguliše", kazao je Murić i dodao da AEM ima volju da se bori protiv dezinformacija.

Murić smatra zabrinjavajućim to što poslije AEM-a najviše građana smatra da je Vlada ta koja treba da ima ključnu ulogu u sprečavanju i suzbijanju dezinformacija.

"70,5% građana je reklo da bi Vlada trebalo da preduzme mjere u ograničenju objavljivanja dezinformacija čak i ako bi to podrazumijevalo ograničenje slobode govora. Ja sa tim nijesam saglasan jer sloboda govora mora da ostane neprikosnovena. Represija nije način, valja naći zakonske modele, raditi sa novinarima i medijima i građanima jer nikako se ne smije krenuti na slobodu govora", kazao je Murić.

Kao ohrabrujuću poruku istraživanja Murić navodi to što je skoro 70% građana kazalo da su dezinformacije problem za Crnu Goru a više od 36% građana smatra da su dezinformacije veliki problem za Crnu Goru.

"Dobro je što građani konačno prepoznaju taj problem, vide da smo okruženi dezinformacijama. Ovo je poruka za institucije da treba da urade nešto", kazao je Murić.

On smatra da institucije još uvijek po tom pitanju ne rade kao treba.

"Nema ni političke volje da se nešto uradi jer političari nijesu spremni da se odreknu dezinformacija već bi da ih iskoriste kada to njima odgovara", kazao je Murić.

Utisak je, kaže Murić, da država Crna Gora još uvijek ne želi da se bori protiv dezinformaicja.

"Iskoraka još uvijek nema, da li će ih biti vidjećemo", kazao je Murić.

Istraživanje je rađeno od 6. do 16. februara na uzorku od 1.000 građana u svim opštinama u Crnoj Gori.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније