Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

08. 03. 2023. 07:04 >> 07:04

PRVI OFTAMOLOG U DANILOVGRADU

Barović: Dom zdravlja posjeduje sve što je potrebno za rad jedne opšte ambulante

U Domu zdravlja u Danilovgradu do nedavno nije postojao oftamolog, već su određenim danima ordinirali ljekari iz drugih opština. Prvi zvanični oftamolog Vladan Barović kazao je da je angažman prihvatio vrlo rado, te da kada je oprema u pitanju, Dom zdravlja posjeduje sve ono što je potrebno za rad jedne opšte oftomološke ambulante.

"Dugi niz godina nije planirana oftalomoška služba, ali Dom zdravlja u Danilovgradu je godinama unazad imao angažovane oftamologe koji su dolazili iz ostalih opština. Od sada, ne samo Danilovgrad već i neki drugi gradovi će imati organizovanu oftamološku službu na nivou primarne zdravstvene zaštite", kazao je Barović u emisiji "Mreža" na TVCG.

Istakao je da je on angažman prihvatio vrlo rado, te da je zadovoljan uslovima rada.

Barović je kazao da se u prosjeku dnevno obavi oko 15 oftamoloških pregleda.

"Poslednjih godina svijest o zdravlju je porasla, i samim tim i zdravlju očiju. Tome je svakako doprinijela medijska dostupnost informacijama ali i sve razvijenija i dostupnija zdravstvena zaštita pacijenata", kazao je Barović.

Istakao je da iz ličnog iskustva uslovno rečeno, nema toliko "zapuštenih pacijenata".

"Što se tiče opreme posjedujemo sve ono što je potrebno za rad jedne opšte oftomološke ambulante. Dom zdravlja Danilovgrad je svakako u prethodnom periodu uložio napore kako bi nabavio savremenu operaturu", kazao je Barović.

Naveo je da kada je u pitanju dijabetes, pored kontrole bolesti važan je i oftamološki pregled kojim se provjerava očno dno.

"U koliko pacijent sa šećernom bolešću nema nikakve znake oboljenja očnog dna onda se vrijeme naredne kontrole određuje za godinu dana, a ukoliko ima promjena, onda se kontrola zakazuje za neki kraći period", kazao je Barović.

Istakao je da se od sada pacijenti u Danilovgradu sa šećernom bolešću mogu apsolutno pratiti i vršiti redovne kontrole i preglede sve do stadijuma dok ne treba da se upute u Klinički centar Crne Gore.

Barović je kazao da smatra da će njegovim dolaskom KCCG rasteretiti jer će se smanjiti broj pacijenata koji dolaze na pregled u Podgoricu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније