Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.

15. 03. 2023. 10:34 >> 10:37
2

MINISTARSTVO PRAVDE

Elektronskim nadzorom unaprijediti odgovor na nasilje prema ženama

Neophodno je unapređenje odgovora na rodno zasnovano nasilje prema ženama i primjene mjere bezbjednosti zabrane približavanja putem sistema elektronskog nadzora u Crnoj Gori, saopšteno je na sastanku Ministarstva pravde sa Ambasadom Kraljevine Norveške i Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Woman Srbija).

Sastanak je održan na temu Unapređenje odgovora na rodno zasnovano nasilje prema ženama i primjene mjere bezbjednosti zabrane približavanja putem sistema elektronskog nadzora (EMS) u Crnoj Gori.

Pored predstavnika navedenih instituacija sastanku su prisustvovali i predstavnici Uprave policije, kao i predstavnici Unicom Telecom-a.

Na sastanku su dogovoreni dalji neophodni koraci u cilju čvršće međusektorske povezanosti svih relevantnih subjekata, koji imaju nadležnosti u sprovođenju mjere bezbjednosti zabrane približavanja.

Sastanak je održan u okviru projekta šireg oblika pružanja podrške Ministarstvu pravde od strane UN Women, čija je krajnja svrha da se doprinese zaštiti žrtava rodno zasnovanog nasilja, ali i podigne svijest javnog mnjenja o problemu rodno zasnovanog nasilja, kao i o mehanizmima zaštite od nasilja, uključujući postojanje mogućnosti izricanja mjere bezbjednosti zabrana približavanja i njeno sprovođenje putem instaliranja uređaja za praćenje osuđenog lica.

U okviru projekta je donirana i oprema koja je data na dalje upravljanje nadležnom Direktoratu za IKT pravosuđa i bezbjednost podataka, a ista obuhvata: jedan centralni monitoring sistem/server (hardware), jedan upravljački sistem (software), stotinu komada RF odašiljača, stotinu komada GPS prijemnika za osuđena lica, stotinu komada GPS prijemnika za žrtve/oštećena lica, kao i paket održavanja i garanciju.

Takođe, projektom je obezbijeđena dodatna potpora u vidu konsultantske podrške u praćenju primjene EMS-a, treninga za predstavnike policije, centara za socijalni rad i pravosudnih organa, a radi unapređenja znanja u domenu rodno zasnovanog nasilja prema ženama i boljeg odgovora na svaki oblik nasilja.

Ministarstvo pravde ima značajnu ulogu u obezbjeđivanju zaštite žena i djevojčica od rodno zasnovanog nasilja, prije svega zbog ovlašćenja da prati primjenu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, ali i Krivičnog zakonika koji predviđa mjere zaštite od počinioca nasilja.

Osim toga, Direkcija za uslovnu slobodu u sastavu Ministarstva pravde, direktno je nadležna za sprovođenje mjere bezbjednosti zabrane približavanja.

Projekat je podržan od strane Ambasade Kraljevine Norveške posredstvom UN Women Srbija.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније