Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.

16. 03. 2023. 12:36 >> 12:41
1

NA PREDLOG VLAOVIĆ

Zarade zaposlenima u kulturi povećane do 25 odsto

Vlada je na današnjoj sjednici, na predlog ministarke kulture i medije, Maše Vlaović, usvojila Granski kolektivni ugovor o izmjenama Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, na osnovu kojeg će biti povećane zarade zaposlenima u toj oblasti do 25 odsto, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović će, kako su kazali, sjutra potpisati Izmjene GKU sa predsjednicom Sindikata kulture Crne Gore, Zoricom Stijepović.

Vlaović je istakla da ovim izmjenana, nakon sedam godina, stvaraju neophodne uslove koji će doprinijeti poboljšanju položaja i statusa zaposlenih u oblasti kulture.

„Prosječno procentualno uvećanje koeficijenata zaposlenih u ustanovama kulture novim Granskim ugovorom iznosiće do 25 %. Novim koeficijentima izvršilo se ujednačavanje zarada na istim ili sličnim poslovima i radnim mjestima u oblasti kulture, a koji zahtijevaju isti nivo, odnosno podnivo kvalifikacija“, pojasnila je Vlaović.

Kako je kazala, izvršeno je usaglašavanje sa odredbom člana 15 Opšteg kolektivnog ugovora u dijelu koji se odnosi na uvećanje osnovne zarade zaposlenog po času, i propisana obaveza poslodavca da zaposlenom isplaćuje jubilarnu nagradu, kao i jednokratnu pomoć.

„U tom smislu, izvršena je i izmjena u dijelu visine obračunskih vrijednosti koeficijenata, imajući u vidu visine ovih vrijednosti u ostalim oblastima javnog sektora“, dodala je Vlaović.

Napomenula je i da su početkom ove godine uvećane zarade u ostalim oblastima javnog sektora, pa samim tim predviđeno je da ovaj Ugovor počinje sa primjenom danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, kako bi zaposleni što prije osjetili benefite novog GKU.

Vlaović je kazala i da se u Granskom kolektivnom ugovoru član 16 mijenja na način da se poslovi u oblasti kulture sa koeficijentima za utvrđivanje osnovne zarade po osnovu potrebne stručne spreme, stručne osposobljenosti, složenosti poslova, uslova pod kojim se poslovi pretežno obavljaju i odgovornosti za posao, razvrstavaju u VII grupa.

„Novim koeficijentima za zarade zaposlenih u oblasti kulture, izvršilo se ujednačavanje zarada za rad na istim ili sličnim poslovima i radnim mjestima u oblasti kulture, a koji zahtijevaju isti nivo, odnosno podnivo kvalifikacija“, naglasila je ona.

Poručila je da je, članom 2 Predloga Granskog kolektivnog ugovora o izmjenama GKU izvršeno usaglašavanje sa odredbom člana 15 Opšteg kolektivnog ugovora („Službeni list CG“, broj 150/22), u dijelu koji se odnosi na uvećanje osnovne zarade zaposlenog po času, dok se članom 3 Predloga propisuje obaveza poslodavca da zaposlenom isplaćuje jubilarnu nagradu.

„Članom 5 propisuje se obaveza poslodavca da zaposlenom isplati jednokratnu pomoć (a ne mogućnost kako je to bilo predviđeno Granskim kolektivnim ugovorom za oblast kulture), dok se članom 4 vrši izmjena u dijelu visine obračunskih vrijednosti koeficijenata, imajući u vidu visine ovih vrijednosti u ostalim oblastima javnog sektora“, kazala je Vlaović.

Ona je zahvalila članovima Radne grupe koja je radila na usaglašavanju ovog teksta, a koju su činili predstavnici Ministarstva kulture i medija, Sindikata kulture Crne Gore, Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore i Ministarstva finansija.

„Jako sam zadovoljna što naši zaposleni imaju satisfakciju i ovo je veliki iskorak u pravcu poboljšanja njihovih prava i zarada i jasan signal postojanja trenda rasta podrške države kulturi i pratećim propisima“, poručila je Vlaović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније