Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

21. 03. 2023. 07:07   >>  08:58

RAKOČEVIĆ U "MREŽI"

Nema dovoljno radnika, MUP godišnje izdaje 29.000 dozvola za rad stranaca

Od početka januara do 20. marta u Crnoj Gori je objavljeno oko šest i po hiljada slobodnih radnih mjesta, a dominantno su oglasi za ugostiteljsko-turistička zanimanja, kazao je u emisiji "Mreža" na TVCG v.d pomoćnik direktora Zavoda za zapošljavanje za sektor za pripremu i posredovanje pri zapošljavanju Aleksandar Rakočević. On je istakao da već dugi niz godina ZZZCG nema dovoljno radnika koji bi zadovoljili potrebe poslodavaca, te da MUP na godišnjem novou izdaje oko 29.000 dozvola za rad stranaca.

"Ovo je period godine kada je intezivna tražnja za radnicima, i to je taj period godine kad mi intezivnije radimo i pripremamo sve zainteresovane koji žele da rade. Prošle nedjelje je bio Sajam zapošljavanja koji je bio namijenjen mladim ljudima koji žele da rade. Promovišemo i naše programe koji imaju za cilj i unapređenje kvaliteta radne snage, ali da na taj način spojimo i poslodavce i tražioce posla. Najviše posla ima na primorju", kazao je Rakočević. 

Istakao je da je do juče u Crnoj Gori objavljeno oko šest i po hiljada slobodnih radnih mjesta.

"Mogu da kažem da je već ove godine od početka januara do juče otprilike šest i po hiljada slobodnih radnih mjesta objavljeno u Crnoj Gori. Jedan broj njih, tu oko hiljadu i po objavljeno je za sezonske poslove ali to nije prvi mjerilo zato što poslodavci ne prave veliku razliku između rada na određeno vrijeme i sezonskih poslova, a u principu i ne trebaju da prave razliku bitno je da posla ima", rekao je Rakočević. 

Naveo je da su dominantni oglasi za ugostiteljsko-turistička zanimanja, to da je to je u fokusu interesovanja.

"Poslodavci pokušavaju da pronađu na vrijeme radnu snagu. Već dugi niz godina mi nemamo dovoljno radnika da zadovoljimo potrebe poslodavaca, zato Ministarstvo unutrašnjih poslova izdaje godišnje oko 29 hiljada dozvola za rad stranaca.", kazao je Rakočević. 

Istakao je da ZZZCG pokušava da stvori bolje uslove za domaće radnike.

"Mi pokušavamo da stvorimo kod nas bolje uslove rada da ne bi naši ljudi odlazili već ostajali da rade tokom sezone", kazao je Rakočević. 

Kazao je da očekuju bolju sezonu.

"Očekujemo bolju sezonu zato što je optimizam bolji, konačno se očekuje jedna dobra godina, i to poslodavni demonstriraju tako što na vrijeme traže radnike", zaključio je Rakočević. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније