Друштво

Катарина Јанковић

22. 03. 2023. 06:45   >>  14:26 6

СПЕЦИЈАЛИЗАНТИ У ПРОБЛЕМУ

Накнаде за одвојени живот у Црној Гори са 330 “пале” на 110 еура

Специјализанти из разних крајева наше државе који едукацију обављају у Клиничком центру Црне Горе пожалили су се Порталу РТЦГ да им је накнада за одвојени живот смањена са 330 еура на 110 еура, те да им је тиме нанијета штета. Са друге стране, из Министарства здравља наводе да је ово питање регулисано Уредбом о накнади трошкова зарада о јавном сектору и да је накнада од 330 еура предвиђена само за оне који специјализирају ван наше земље, јер су им, оцјењују, и трошкови за живот већи.

То што је накнада остала иста за оне који специјализирају ван Црне Горе, док је љекарима који овај вид едукације обављају у КЦЦГ она знатно мања, засметало је и специјализанту радиологије др Бејту Шахмановићу који је за Портал РТЦГ рекао да је нови Грански колективни уговор нанио штету и то “виталном дијелу здравственог система, најмлађим љекарима”.

Шахмановић оцјењује да је министар здравља Драгослав Шћекић “у жељи да исправи „неправду“ у здравственом систему, увео „селективну правду“ у здравству”.

“Жалећи за тим што је Скупштина Црне Горе љекарима повећала плате на основу Закона о зарадама у јавном сектору, у сарадњи са репрезентативним „синдикатима“, без било какве консултације са Љекарском комором и Синдикатом доктора, Шћекић је потписао Грански колективни уговор о здравству. У претходном ГКУ који је такође имао недостатака, у члану 30 је писало да је послодавац дужан да запосленом обезбиједи накнаду за одвојени живот од породице у висини од 3,7 обрачунских вриједности коефицијента, која износи 330 еура, запосленом који је упућен у друго мјесто ради стручног усавршавања, да живи одвојено од породице и да је мјесто стручног усавршавања или рада удаљено од мјеста становања преко 60 километара”, казао је Шахмановић.

Појашњава да је новим ГКУ тај члан промијењен и гласи: ,,Послодавац је дужан да обезбиједи накнаду трошкова за одвојени живот од породице у висини од 3,7 обрачунских вриједности коефицијента запосленом који је упућен ван Црне Горе ради стручног усавршавања и који живи одвојено од породице ван Црне Горе.

“Запосленом који је упућен на стручно усавршавање и рад у друго мјесто у Црној Гори, послодавац је дужан да обезбиједи накнаду трошкова за одвојени живот од породице у складу са прописом којим се уређује остваривање права на накнаду трошкова запослених у јавном сектору. Жао нам је што нико није консултован од млађих љекара приликом потписивања новог ГКУ, што је све одрађено „испод жита“. Начин на који је представљено у јавности потписивање тог уговора дјеловало је оптимистично, све док га нијесмо прочитали мало боље”, испричао је наш саговорник.

Љекари се, каже он, питају да ли је то јефтинији живот у Подгорици од неког другог другог града у окружењу.

“Већина специјализаната су породични људи, који немају ријешено стамбено питање, који морају изнајмити стан током трајања специјализације у КЦЦГ, а и сами сте свједоци колика је цијена изнајмљивања смјештаја. На овај начин се демотивишу млади љекари који су на почетку каријере и шаље лоша порука будућим љекарима”, разочаран је Шахмановић.

Каже да су незадовољни љекари, њих више од 100, на које је оваква одлука утицала, упутили допис Министарству здравља у јануару, али да је одговор био кратак те да у њему нијесу препознали жељу да надлежни ријеше ово питање.

“Након нашег кратког радовања што нам је повећана плата, специјализантима је смањена накнада за одвојени живот, изабраним љекарима укинута капитација, специјалистима смањена накнада за ноћно дежурство, а у јавности послата порука да су коначно љекари задовољни висином плате, а у суштини је плата коју добијамо остала дјелимично иста”, истакао је Шахмановић.

У наредном периоду ће, како истиче, уз консултације са колегама из Љекарске коморе као и Синдиката доктора медицине Црне Горе одлучити које потезе да направе.

“Вјероватно ће бити радикалнији, јер је у припреми и нови Закон о здравственој заштити којим Министарство здравља жели да приватизује јавно здравство и отјера најбоље љекаре из јавних здравствених установа”, закључује Шахмановић.

Из ресора којим руководи Драгослав Шћекић истичу члан 30 ГКУ и став 2 којим је прописано да је запосленом, који је упућен у други град на стручно усавршавање и рад, послодавац дужан да обезбиједи накнаду трошкова за одвојени живот од породице у складу са прописима којим се уређује остваривање права на накнаду трошкова запослених у јавном сектору.

“Дакле, ова одредба у ставу 1 прописује да запослени који је упућен ван Црне Горе ради стручног усавршавања и живи одвојено од своје породице има право на накнаду трошкова за одвојени живот у износу од 333 еура, што је сасвим оправдано будући да се упућује у иностранство па су сасмим тим и његови трошкови за одвојени живот много већи”, констатују они.

Што се тиче љекара који специјализацију обављају у својој земљи, на њих се односи став 2 ове одредбе, "која упућује на прописе којим се уређује остваривање права на накнаду трошкова запослених у јавном сектору".

"Истичемо да је то право уређено чланом 26 Уредбе о накнади трошкова запослених у јавном сектору који прописује да запосленом који је, по налогу руководиоца, распоређен да ради ван мјеста пребивалишта и одвојен је од своје породице, припада мјесечна накнада за одвојени живот од породице у висини од 110 еура, док је ставом 3 прописано да запослени има право и на трошкове превоза ради посјете ужој породици од које живи одвојено, у висини трошкова превоза јавним превозом за четири путовања мјесечно” појашњено је из Министарства здравља.

Специјализанте у Црној Гори подржали су из Синдиката доктора медицине. Њихова предсједница др Милена Поповић Самарџић за наш Портал апелује да треба да им се врати некадашњи износ од 330 еура.

“Вјерујемо да се у разговору са Министарством финансија може наћи компромисно рјешење за љекаре који су на усавршавању ван мјеста становања. Напомињемо да су због специјалистичког усавршавања љекари принуђени на одвајање од породице и подстанарски живот на период од двије или три године најчешће у Подгорици”, каже Поповић Самарџић.

Свједоци смо, истиче, драстичног раста цијена закупа некретнина.

“Износ од 330 еура за одвојени живот није се мијењао дуже од једне деценије упркос драстичном расту трошкова. Умјесто да се ова накнада усклађује са порастом животних трошкова који се љекарима намеће током специјалистичког усавршавања које обично захтијева напуштање мјеста становања, иста се смањује”, констатује Поповић Самарџић.

 

 

Пратите нас на

Коментари 6

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије