Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

22. 03. 2023. 11:04 >> 11:22
2

IBRAHIMOVIĆ ČESTITAO DAN BOŠNjAKA CG

Na popisu da potvrdimo nacionalni i vjerski identitet

Bošnjaci na popisu moraju potvrditi da su postojan i sazrio narod, svjestan svog nacionalnog, vjerskog i jezičkog identiteta, poručio je predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

On je čestitao Dan Bošnjaka u Crnoj Gori, podsećajući na 22. mart 2003. godine kao jedan od najznačajnijih datuma novije istorije Bošnjaka u Crnoj Gori i prekretnicu na putu sazrijevanja nacionalne i političke svijesti.

Ibrahimović je naveo da je tog dana u Podgorici, na okruglom stolu na temu “Muslimani – Bošnjaci, kako vam je ime?”, donešena Deklaracija o vraćanju nacionalnog imena Bošnjak.

Time su, kako je rekao, stvorene pretpostavke da se ispravi istorijska nepravda učinjena bošnjačkom narodu oduzimanjem prava na javno korišćenje svog nacionalnog imena za koje se veže viševjekovna slavna istorija, kultura i tradicija na ovim prostorima.

“Ali i pretpostavke za definisanje Bošnjaka u Crnoj Gori kao politički suverenog naroda zrele nacionalne svijesti, sa snagom i kapacitetom da institucinalno i na svaki drugi način radi na očuvanju i afirmaciji svoje nacionalne posebnosti, kulturno–istorijskog nasljeđa i nacionalnih, političkih i svih drugih prava”, dodao je Ibrahimović.

On je kazao da je na današnji dan važno istaći da je reafirmacija nacionalnog imena, a time i nacionalne istorije, kulture i tradicije, u Crnoj Gori još nedovršen proces.

“Opterećen nasljeđem dugogodišnjeg negiranja stvarnog nacionalnog imena i dodjeljivanja “prikladnog”, negiranjem i nepoznavanjem nacionalne istorije, te stalnom težnjom ka asimilaciji Bošnjaka”, naveo je Ibrahimović.

On je podsjetio da u Crnoj Gori predstoji popis stanovništva.

“Na kojem moramo biti dostojni naših predaka, ali i na stepenu nacionalne svijesti na kojem su bili potpisnici Deklaracije od 22. marta 2003. godine i potvrditi da smo postojan i sazrio narod, svjestan svog nacionalnog, vjerskog i jezičkog identiteta”, poručio je Ibrahimović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније