Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Драгана Лалевић, ТВЦГ

30. 03. 2023. 07:33 >> 07:34

OPAO KVALITET

Kućni aparati ranije trajali duže, danas uglavnom koliko i garancija

Evropski parlament donio je direktivu o zabrani prodaje aparata, koji uglavnom traju koliko i garancija. Naši građani imaju različita iskustva, ali su saglasni da je nekad bijela tehnika trajala mnogo duže.

Nije rijedak slučaj da usisivači i frižideri kupljeni prije 30 ili 40 godina iako negdje skupljaju prašinu i dan danas rade. U međuvremenu radni vijek sadašnjih kućnih aparata se skratio čak deset puta pa se vrlo često kvare odmah po isteku garancije. Da je tako potvrđuje i istraživanje koje je sprovela hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu

"Danas uređaji koje kupimo uglavnom se pokvare u 2 ili 3 godini kada ističe i evropsko jamstvo i kada su kupci prinuđeni tražiti servisera koga ili nema ili su djelovi toliko skupi da se višeisplati kupiti novi aparat", kazala je hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu Biljana Borozan.

Takvoj, skupoj i po okolinu štetnoj praksi, Borozan je odlučila stati na kraj direktivom. 

"U ovoj direktivi će se zabraniti ugrađivanje djelova koji će ranije pokvariti uređaj ali isto tako informišemo potrošače o tome koliko mogu računati da će uređaj trajati jer ljudi su skloni dati maloviše novca ako znaju da će im aparat duže trajati", kazala je Borozan.

Iskustva naših građana su različita, a novac i ovdje igra bitnu ulogu. 

U jednom od najvećih podgoričkih servisa kažu da i pored toga što to često čuju nemaju potvrdu da proizvođači namjerno ugrađuju kvar. No, sa padom cijena aparata morao je, ističu opasti i kvalitet. 

Nije se međutim samo kvalitet promijenio već i naše navike. Nekad su aparati bili luksuz za koje se godinama štedio novac, danas su samo dio naše svakodnevnice i navika koju podrazumijevamo. 

Evropa ipak ne mari za navike - Evropski parlamet će uskoro zabraniti ugrađivanje kvarova i biće kažnjiva prodaja takvih aparata, sa rokom do koga se moraju prilagoditi novim pravilima. A kada budemo sigurni da je aparat ispravan na red dolaze naše navike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније