Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

31. 03. 2023. 12:01   >>  12:41

CGO

Katalozi usluga opština za bolju informisanost građana

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je juče Ministarstvu javne uprave, kao organu nadležnom za praćenje i sprovođenje poslova koji se odnose na poslove lokalnih samouprava, Inicijativu za izradu kataloga usluga koje lokalne samouprave u Crnoj Gori pružaju građanima i građankama.

"CGO ovom inicijativom želi da utiče na poboljšanje stepena informisanosti javnosti i na efektivnije korišćenje usluga koje pružaju lokalne samouprave, a o čijem postojanju i mogućnostima koje nudi zainteresovana javnost nije dovoljno informisana", saopštila jekoordinatorka programa Demokratizacije i evropeizacije Mira Popović Trstenjak .

CGO cijeni da bi najučinkovitiji način za jačanje transparentnosti rada, približavanje građanstvu i poboljšanje kvaliteta usluga opština bio kroz izradu kataloga usluga koje lokalne samouprave pružaju svim građanima i građankama u Crnoj Gori. Takva pristup je i u skladu sa nacrtom Strategije reforme javne uprave 2022-2026.
CGO podsjeća da član 157 Zakona o lokalnoj propisuje da u „cilju zadovoljavanja kulturnih, sportskih, obrazovnih, zdravstvenih, informativnih i drugih potreba, lokalno stanovništvo učestvuje u organima upravljanja javnih službi i drugim pravnim licima koja vrše javna ovlašćenja i pružaju usluge građanima, na način propisan posebnim zakonima i drugim propisima“.
"Opštine imaju različite pristupe objavljivanja usluga koje pružaju, i u većini slučajeva podaci o svim ovim uslugama nisu javno dostupni na sajtovima, pa je javnost površno i nedovoljno upoznata sa istim, čime su im ugrožena prava i mogućnosti pravovremenog reagovanja u situacijama koje su im od značaja", navodi se u saopštenju.

Stoga, smatraju da bi izrada objedinjenog elektronskog kataloga usluga svih lokalnih samouprava bila korak ka unaprjeđenju rada samih opština i pružanju kvalitetnijih usluga, koji bi u konačnici doveli i do porasta zadovoljstva građana i građanki na lokalnom nivou.

"Uz to, taj registar je neophodno redovno ažurirati, odmah po nastanku promjene, kako bi građani i građanke imali tačne podatke u svakom datom trenutku", kazali su iz CGO.

Imajući u vidu ekspanziju tehnološki lakših i jednostavnijih načina informisanja, ali i da je E-uprava budućnost javnog sektora koji mora biti servis građanstva, CGO cijeni da bi ovaj objedinjen katalog mogao značajno doprinijeti budućem razvijanju sistema koji bi bio okrenut građanima i građankama na lokalu, koji najviše osjećaju posljedice dobrog ili lošeg upravljanja lokalnih samouprava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније