Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

01. 04. 2023. 07:52 >> 10:06
1

SVJETSKI DAN

Šišović: Alkoholizam sve veći problem u Crnoj Gori

Na Svjetski dan borbe protiv alkoholizma, 1. april, NVO Cazas započinje "Nedjelju zdravlja". Programska menadžerka u NVO Cazas Sanja Šišović kazala je za Portal RTCG da je činjenica da je alkohol dio svakodnevice prosječnog građanina u Crnoj Gori, te da SZO ima zvaničan stav da alkohol koji se konzumira u bilo kojoj količini šteti našem zdravlju.

"Iako Crna Gora nema uspostavljen registar za alkohol i ne možemo govoriti o preciznom broju onih koji ga aktivno konzumiraju i koje posledice istog pogađaju", kazala je Šišović.

Navela je da je činjenica da je alkohol dio svakodnevice prosječnog građanina u Crnoj Gori.

"Zabrinjava visoka upotreba alkohola među mladima a naročito među djecom tj maloljetnicima koji, uprkos što je prodaja zakonom zabranjena, i dalje imaju pristup istom", kazala je Šišović. 

Navela je da je alkohol je u Crnoj Gori "dostupan i jeftin ali i društveno prihvatljiv zbog čega izostaje kolektivna svijest o štetnosti upotrebe alkohola".

"Iako se često alkohol problematizuje samo u kontekstu bolesti zavisnosti, alkohol je riziko faktor u više od 60 različitih bolesti i stanja i važno je napomenuti da SZO ima zvaničan stav da ne postoji bezbjedna količina alkohola tj. da alkohol u bilo kojoj količini se konzumira šteti našem zdravlju", kazala je Šišović za Portal RTCG. 

Nacionalna koordinatorka za borbu protiv alkoholizma dr Sabina Ćatić iz Instituta za javno zdravlje nedavno je za Javni servis kazala da ne postoji tačan podatak koliko u Crnoj Gori ima ljudi koji se liječe od alkoholizma.

Navela je da se u Crnoj Gori po glavi stanovnika prosječno popije 12,24 litara alkohola. 

"Kada je u pitanju potrošnja alkoholnih pića u Crnoj Gori, mi se nažalost nalazimo, po količini alkohola koji se popije,  na 12. mjestu, sa prosječnom količinom od 12,24 litra po stanovniku. Kada su u pitanju mladi između 15 i 34 godina, više nego svaka druga mlada osoba je izjavila da je u prethodnoj godini konzumirala neko alkoholno piće", istakla je Ćatić. 

Navela je da istraživanje Instituta za javno zdravlje iz 2019. godine koje se odnosi na djecu od 16 godina pokazalo je da je 68 odsto dječaka i 57 odsto djevojčica probalo alkohol u godini koja je prethodila istraživanju.

"Takođe 70 odsto mladih smatra da su im alkoholna pića lako dostupna, a najdostupnijim smatraju pivo", kazala je Ćatić.

Kako su saopštili iz Cazas-a "Nedjelja zdravlja" trajaće od 1. aprila do Svjetskog dana zdravlja koji se obilježava 7. aprila.  

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније