Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Darko Bulatović, TVCG ]

02. 04. 2023. 07:45 >> 07:48

PROCEDURE OTEŽAVAJU

EPCG ne odustaje od plutajuće solarne elektrane na Slanom jezeru

Iako najavljena još prije skoro dvije godine priča o izgradnji plutajuće solarne elektrane na Slanom jezeru kod Nikšića i dalje je na samom početku. No, iz EPCG ističu da nijesu odustali od te ideje, naprotiv. Objašnjavaju da zakonske regulative i prateće dozvole otežavaju čitav proces. No cijelu priču mogli bi da uspore, ili čak zaustave i ekolozi koji dovode u pitanje uticaj projekta na ekosistem.

Lijep sunačan dana na Slanom jezeru - idealan za ribare. Idealan i za proizvodnju struje iz solarnih panela, makar onako ako su to zamislili u skicama u nacionalnoj energetskoj kompaniji.

No, panela još nema, a ribari rade sve da ribe ne fali. Šta će značiti postavljanje panela za elektranu snage čak 50 MW, priznaju, prava je nepznanica i ne mogu se zasad jasno odrediti da li su za ili protiv ove ideje.

"Oni će zauzeti veliki dio jezera. Ako neko bude želio da lovi mrežama on je ne može baciti ispod. A ljeti će, kad je topla voda, riba da se krije ispod", kazao je predsjednik SRK "Nikšić" Vujica Lalić.

To su razlozi za, a šta su protiv. 

"Ako se budu ispuštala određena ulja, onda to ne može", kazao je Lalić.

Za ekologa Miodraga Karadžića, stvar je jasna. Ne postoje razlozi za, samo protiv.

"Sami panoi smanjiće prodor svjetlosti. S druge strane, ovo je migratorno područje i tu je velika količina ptica, čak nekad i do 20.000 ovdje boravi i veliko je pitanje kako će to uticati. Negdje smo pročitali ideju i da će se paneli instalirati pomoću hidraulike koja koristi motorne ulje a znamo koliko motorno ulje može negativno uticati na vodu", kazao je izvršni direktor DMEN-a Miodrag Karadžić.

U Elektroprivredi tvrde da ne rade ništa što nije već viđeno i provjereno širom svijeta.

"Ono što je neminovno i što je činjenica, da se plutajuće solarne elektrane masovno grade na jezerima. Valjda i tamo na međunarodnom planu postoje ekolozi. Ono što smo mi dobili kao input je da tu ne postoje nikakvi problemi kad je u pitanju ekologija, čak u nekim segmentima dolazi do unapređenja", kazao je izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin.N

On ne sumnja ni u ekološku ni ekonomsku opradavnost projekta koji je najavio još prije dvije godine, ali zakonodavni okvir objašnjava, koči cijelu priču.

"Brzu energetsku traziciju mora da prati zakonodavstvo. Upravo zbog tih razloga pojedini projekti zbog različitih dozvola dosta čekaju", dodao je izvršni direktor EPCG-a.

I dok Rovčanin daje novi rok od pola godine za kompletiranje studije koju rade u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, ekolozi i ribari poručuju: 

"Solarni potencijal Nikšića, da ne idemo dalje, još nije dovoljno iskorišćen da bi se razmišljalo o Slanom jezeru. Imao i drugih lokacija, krovova još mnogo neadaptoranih, brda u okolini koji su okrenuti ka suncanoj strani", kazao je izvršni direktor DMEN-a Miodrag Karadžić.

"Ako bude odgovaralo ribolovnom klubu i EPCG da onda zajedno nešto uradimo, a ako ne, nećemo ništa puštiti da nam unište biljni i životinjski svijet", kazao je predsjednik SRK "Nikšić" Vujica Lalić.

Sudeći prema najava menadžmenta Elektoprivrede, Slano jezero neće biti jedini ovakav projekat u Crnog Gori. Slična priča se najavljuje i na Pivskom jezeru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније