Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dragana Lalević, TVCG ]

27. 04. 2024. 11:03 >> 15:11
1
Čitaj mi:

osnovana 1878.

Prva državna apoteka na Cetinju sačuvala autentični izgled

Prva državna apoteka na Cetinju, a ujedno i u Crnoj Gori, osnovana je 1878. Njena specifičnost se ipak ogleda u tome da je do danas sačuvala autentični izgled.

Ekipa emisije "Mreža" posjetila je apoteku na Cetinju i uvjerila se da je drugačija od ostalih. Osim što je najstarija državna u našoj zemlji, osnovana 1878, njene police, vrata, kutije sačuvane su do danas.

Apoteka je mijenjala lokacije i upravnike, a u Njegoševu ulicu preselio je prvi crnogorski apotekar Krsto Matanović i od tada nije mijenjala enterijer.

Zbog svoje autentičnosti apoteka je i zakonom zaštićena od nedozvoljenih rekonstrukcija, a njeno očuvanje prati Uprava za zaštitu kulturnih dobara.

Apoteka osim farmaceutskih preparata čuva i slike našeg poznatog umjetnika Dimitrija Popovića, za koje se vezuje fimska priča, da su ukradene pa nađene u Zagrebu azbog oštećenja autor ih je na Cetinju prepravljao. Zbog svega, apoteka je i turistička atrakcija, a iznad svega svjedok jednog vremena.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније