Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

К. Јанковић

06. 04. 2023. 06:30 >> 06:30
2

IZVJEŠTAJ ASK

Prošle godine funkcioneri dobili 171 protokolarni poklon

Najskuplji poklon koji je u toku 2021. godine dobio javni funkcioner uručen je tadašnjem predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću - bodež u drvenim koricama vrijedan 1. 500 eura, pokazao je izvještaj o radu Agencije za sprečavanje korupcije za 2022. godinu. Bečić je ovaj dar dobio od predsjednika Odbora za interparlamentarnu saradnju parlamenta Republike Indonezije Fadila Zona.

Izvještaj agencije predat je parlamentu.

Zon je u Crnoj Gori boravio u novembru 2021. godine, i tada je posjetio Bečića i uručio mu ovaj vijedan poklon.

Kako se navodi u dokumentu, radi se o protokolarnom poklonu koji je prijavljen Agenciji.

Najviše poklona u toku prošle godine prijavio je predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović - 55 protokolarnih i 16 prigodnih darova.

Izvještaj pokazuje da su prošle godine funkcioneri dobili 171 protokolarni poklon.

"Riječ je o poklonima koje su javni funkcioneri primili prilikom međunarodnih susreta i koji uvijek, bez obzira na njihovu vrijednost, ostaju državna imovina. Prijavljena su i 24 prigodna poklona u vrijednosti do 50 eura i osam poklona koji se ne mogu odbiti ili vratiti”, precizirano je u dokumentu.  

Organi vlasti dužni su Agenciji da prijave darove koje dobijaju funkcioneri, ali i da obavijeste ovaj državni organ o primljenim sponzorstvima i donacijama, i da to dostave do kraja marta tekuće godine, za prethodnu godinu.

“U 2022. godini Agenciji su 22 organa vlasti prijavila ukupno 203 poklona primljena tokom 2021. godine. Ukupno 160 organa vlasti na državnom i lokalnom nivou dostavilo je obavještenja da nijesu primali poklone u toku 2021. godine”, navodi se u izvještaju.

Sponzorstva i donacije

U dijelu koji se odnosi na sponzorstva i donacije piše da je najveći broj donacija dat u oblasti zdravstva - ljekovi i medicinska sredstva, medicinska oprema, dezinfekciona sredstva, medicinske uniforme, tehnička oprema, kancelarijska i druga oprema i slično tome.

Donacije koje se osnode na oblast socijalne i dječje zaštite su inventar i oprema za socijalnu i dječju zaštitu, igračke, novčana sredstva, novogodišnji paketići, uređenje igrališta...

Navode da ima donacija i u oblasti obrazovanja - školska oprema, knjige, školski pribor, novčana sredstva, adaptacija i renoviranje školskih prostorija, tehnička oprema za škole.

Najveći broj donacija - 308, prijavio je JU Dječji dom Mladost - Bijela.

Agenciji je, kako se navodi u dokumentu do kraja marta 2022. godine 30 organa vlasti prijavilo 137 sponzorstava, a 229 organa vlasti prijavilo 2.168 donacija iz 2021. godine.

”Nakon isteka zakonskog roka, jedan organ vlasti prijavio je jedno sponzorstvo i pet donacija" piše u dokumentu.

Informaciju da u 2021. godini nijesu dobili ni sponzorstvo ni donaciju dostavilo je 140 organa vlasti.

Najveći broj sponzorstava prijavilo je Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija - 29.

Iz Agencije napominju da primanje poklona, sponzorstava i donacija u državnim organima i drugim organima vlasti nosi sa sobom rizik od korupcije, pa Zakon o sprečavanju korupcije reguliše to pitanje.

“Primanje poklona, sponzorstava i donacija može se negativno odraziti na zakonske regulative, odnosno ugroziti nezavisnost i nepristrasnost rada javnih funkcionera, državnih službenika i organa vlasti kojima su omogućeni pomenuti benefiti”, navode u izvještaju.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније