Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

14. 04. 2023. 06:39 >> 07:39
1

ALIGRUDIĆ O PENZIONERIMA

"Počeli gradnju stanova prije nego su zatvorili finansijsku konstrukciju"

Udruženju penzionera iz Bijelog Polja nedostaje 200.000 eura da bi završili izgradnju 12 stanova u Ribarevinama. Zbog toga su uputili apele Fondu PIO i nadležnom ministarstvu da im pomognu. Direktor Fonda Ranko Aligrudić ističe da su u projekat ušli ishitreno, prije nego je zatvorena finansijska konstrukcija.

Aligrudić kazao je gostujući u emisiji TVCG "Mreža", da je akcija izgradnje stanova za penzionere bila lijepo osmišljena ideja, koja je nažalost izazvala kontroverze i tu se nešto mora korigovati.

"Što se tiče penzionera iz Bijelog Polja, to je paradigma stanja u kojem se u tom polju nalazimo. Nepojmljivo je da neko može da počne izgradnju zgrade, u ovom slučaju tri, sa po četiri stana, a da nije zatvorio finansijsku konstrukciju. Mi smo 2019. dali 170.000 eura, Opština odobrila plac i oslobodila komunalija, to je vrijednost od 62.000 eura i to je trebalo da zatvori konstrukciju za izgradnju 18 stanova. Predsjednik Udruženja penzionera Bijelo Polje je na svoju ruku sa predsjednikom Opštine krenuo u akciju, a bez zatvorene finansijske konstrukcije, i to tik pred lokalne izbore. I sada se pojavljuju apeli za završetak tih zgrada, a upravo su oni u Udruženju znali da sa sredstvima koja smo mi uplatili ne mogu završiti započeto", objašnjava Aligrudić.

Ističe da je Upravni odbor zauzeo stav da se mora promijeniti metodologija gradnje, kako bi se izbjegli ovakvi a i drugi problemi sa gradnjom stanova za penzionere.

"Stav Vlade je da NVO ne mogu da grade stanove za penzionere i da će to morati da grade Fond PIO, opštine ili nadležno ministartvo, a da sredstva obezbijedi država", kaže Aligrudić.

Predsjednik Udruženja panzionera Bijelo Polje Milan Minić kaže da kada su krenuli u ovaj projekat pojavili su se odmah problemi, jer DUP ne dozvoljava izgradnju zgrade za kolektivno stanovanje, već samo zgrade za individualno stanovanje, što podrazumijeva maksimum četiri stana.

"Nijesmo imali drugog izbora, jer bolje da izgradimo nešto nego ništa, ušli smo u posao ali to je odmah sve poskupilo, jer umjesto jednog projekta morali smo da radimo četiri. Ako bi imali novca, a fali nam 202.000 eura, ovi stanovi bi bili useljeni za dva mjeseca. Mislim da ćemo ići i prema predsjedniku Vlade i ministrima, a spremni smo i da izađemo na ulicu", kaže Minić.

Aligrudić je naglasio da su samo trebali da sačekaju da se tačno utvrdi modalitet gradnje, ko, kako i na koji način gradi.

"Predlog Fonda PIO je da se stanovi ne daju na kupovinu, nego na korišćenje i da penzioneri nemaju nikavog učešća, već samo opština i država i onda bi se izbjegli mnogi problemi. Tako bi do stanova došli i oni penzioneri koji po sadašnjim uslovima ne mogu da učestvuju u otplati tih stanova i bivaju isključeni sa rang lista", naglašava Aligrudić.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније