Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

18. 04. 2023. 12:51 >> 12:51

YIHR

Ponovo otvoriti istragu za ratni zločin Kaluđerski laz

Nedjelotvorna istraga ratnog zločina Kaluđerski laz ukazuje na ozbiljne propuste i slabosti našeg pravosudnog sistema, tim prije jer istraga i sudski postupak nijesu vodili osuđujućim presudama, saopšteno je iz Inicijative mladih za ljudska prava. Istraga se zato, kažu iz YIHR ponovo mora otvoriti, ali i ispitati potenicjalna odgovornost nadređenih lica za neku vrstu saučesništva ili po osnovu komandne odgovornosti.

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava su danas, povodom 24 godine od ratnog zločina Kaluđerski laz, ispred Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore podijelili flajere o ovom zločinu službenicima tužilaštva i građanima Podgorice.

"Pored toga, Knjigu sjećanja (Memory Book) o ratnim zločinima 90-ih dostavili smo Glavnom specijalnom tužiocu, a knjiga je takođe predata i za 13 tužilaca u ovom tužilaštvu. Knjiga sjećanja je proizvod našeg Informaciono-dokumentacionog centra (IDC) u kojoj su sakupljeni svi dostupni podaci vezani za ratne zločine počinjene tokom ratnih dešavanja 90-ih", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, ovo je još jedan podsjetnik na činjenicu da za ratni zločin u Kaluđerskom lazu nadomak Rožaja ni nakon 24 godine nijesu procesuirani odgovorni koji su 18. aprila 1999. godine ubili 20 albanskih civila koji su bježali od sukoba na Kosovu.

"Specijalno državno tužilaštvo dužno je da rasvijetli kako ovaj, tako i mnoge druge ratne zločine, a na važnost ovog pitanja ukazali smo današnjom aktivnošću i obilježavanjem ovog tužnog datuma u našoj istoriji", navpode iz YIHR.

Poručuju da nedjelotvorna istraga ratnog zločina Kaluđerski laz ukazuje na ozbiljne propuste i slabosti našeg pravosudnog sistema, tim prije jer istraga i sudski postupak nijesu vodili osuđujućim presudama.

"Istraga se zato ponovo mora otvoriti, ali i ispitati potenicjalna odgovornost nadređenih lica za neku vrstu saučesništva ili po osnovu komandne odgovornosti", navodi se u saopštenju.

Pored toga, ukazuju i na to da još uvijek ne postoji odgovorni odnos adekvatne memoralizacije države za ovaj, kao ni za mnoge druge ratne zločine.

"Sve dok se proces suočavanja sa prošlošću, rasvjetljavanja ratnih zločina i pokretanja odgovornosti sa najviših odgovornih instanci ne pokrene, ne možemo izaći iz sjenke podjela, nacionalizma, niti se osloboditi teškog tereta prošlosti", navodi se u saopštenju.

Detalje o ratnom zločinu Kaluđerski laz, kao i ostalim zločinima 90-ih, mogu se pročitati u
njihovoj Knjizi sjećanja na ovom linku: https://www.yihr.me/wp-content/uploads/2021/07/YIHR-IDC-Memory-book-Ratni-zlocini.pdf

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније