Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

19. 04. 2023. 09:55 >> 11:21

STOJANOVIĆ O IZMJENAMA ZAKONA

Procedura za dobijanje alimentacije skraćena i pojednostavljena

Izmjenama Zakona o privremenom izdržavanju djece pojednostaviće se procedura za ostvarivanje ovog prava i otkloniti propusti koji su do sada kočili postupak i dozvoljavali jednom od roditelja da ne plaća alimentaciju. Kako je kazao predstavnik Ministarstva rada i socijalnog staranja Darko Stojanović gostujući u Jutarnjem programu TVCG, isplate iz Alimentacionog fonda su obustavljene do donošenja ovog zakona, a s obzirom da je nacrt zakona već na plenumu, očekuju da uskoro bude usvojen.

"Promjene su u članu 8, stav 1 Zakona o privremenom izdržavanju djece gdje se ovo pravo priznaje od dana predaje zahtjeva. U skladu sa tim traži se dokaz da dva mjeseca nije dužnik ispunjavao ovu obavezu", kazao je Stojanović, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Kako je naglasio bio je problem u retroaktivnoj primjeni zakona.

"Značajna izmjena je i da će se pravo priznavati na osnovu javne isprave sudskog izvršitelja za razliku od ranije kada je to bio izvod iz banke. Problem je bio da u dosta sudskih presuda o razvodu nije bilo podatka o bankovnom računu ili je bio dogovor da se isplata obavlja na ruke. Na ovaj način smo skratili proces izdavanja rješnje o isplati alimentacije. Novina je i da djeca stranaca sa stalnim ili privremenim boravkom i azilanata mogu da se prijave za ovo pravo", objašnjava Stojanović.

Zakon je prošao skupštinske odbore i 12. aprila bio na planeumu i ovih dana očekuju da bude usvojen.

Kako je kazao, centri za socijalni rad imaju mogućnost da prethodna rješenja zamijene novim i to će biti urađeno po automatizmu.

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo, od 1. novembra do 1. aprila primili su 318 zahtjeva za rješavanje ovog prava i do sada je odobreno 68 ili četvrtina.

"Papirologija vjerovatno nije bila kompletna, a pravi problem u većini slučajeva je što nema podatka o bankovnom računu. Predviđeno je i da ispitni postupak može da traje 45 dana za komplikovanije situacije, gdje se ne može lako dokazati ovo pravo. Uglavnom roditelji iscrpe sve mogućnosti, pa tek onda idu kod izvršitelja, a onda se sa tom paprilogojom može ići ka Alimentacionom fondu i ostvariti to pravo", ističe Stojanović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније