Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Ivan Mijanović, RTCG ]

03. 05. 2023. 13:20 >> 13:20

POTPISAN SPORAZUM

Od jeseni jeftiniji roming između Zapadnog Balkana i EU

Trideset osam telekomunikacionih operatera iz EU i Zapadnog Balkana postigli su sporazum kojim su se obavezali da će značajno smanjiti jaz između cijene rominga i domaćih naknada za korišćenje podataka u oba smjera između EU i Zapadnog Balkana, saopštila je Evropska komisija (EK).

Maksimalni nivoi maloprodajnih cijena („gornja granica“) za 1 gigabajt će se postepeno smanjivati od oktobra 2023. do 2028. na sljedeći način: 18 € od 1. oktobra 2023, 14 € od 2026. i 9 € od 2028.

Komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji pozdravio je potpisivanje sporazuma između 38 telekomunikacionih operatera, koji će omogućiti smanjenje cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana od 1. oktobra ove godine.

“Ovaj dobrovoljni sporazum će donijeti predvidljivost, pomoći da se eliminišu šokovi na računima potrošača i olakšaće značajno smanjenje troškova roming podataka za potrošače iz EU i Zapadnog Balkana“, kazao je Varhelji.

Očekuje se da će uvođenje ograničenja cijena smanjiti troškove roming podataka za potrošače koji putuju između EU i Zapadnog Balkana za najmanje trećinu.

“Ovo ograničavanje cijena podstiče i pojednostavljuje poslovnu, kulturnu, turističku i drugu razmjenu između EU i Zapadnog Balkana, jačajući veze između susjednih regiona. Operateri trenutno rade na kreiranju proizvoda sa cijenama ispod dogovorene gornje granice, koji će biti dostupni za kupovinu što širem broju potrošača”, navode u Komsiji.

Ovaj sporazum, u skladu je sa Deklaracijom o romingu potpisanom na decembarskom samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani, a process podržavaju Savjet za regionalnu saradnju (RCC) i Evropska komisija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније