Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Миљана Марковић [ Radio Crne Gore ]

23. 05. 2023. 14:28 >> 14:33
2

AGENCIJA ZA SPRJEČAVANjE KORUPCIJE

Perović: Spremni smo za kontrolu trošenja novca u kampanji

Agencija za sprječavanje korupcije spremna je za kontrolu trošenja novca u izbornoj kampanji, iako će u izbornu trku čak 15 lista.

Direktorica ASK-a Jelena Perović kazala je da, pored onih koji inače prate rad partija, obučeni su i službenici iz drugih sektora kako bi izborni proces bio otvoren za sve zainteresovane subjekte.

"Mi smo iz drugih sektora povukli ljude, koji su u međuvremenu obučeni da rade posao provjere i svih ostalih pojedinosti vezanih za same izvještaje koje političke partije dostavljaju", kazala je ona.

Perović podsjeća da Agencija radi suštinsku kontrolu, a to znači da ne provjerava samo partije već i one koji im daju novac.

"Sve se provjerava i sa drugim subjektima, takozvanim "pružaocima usluga" partijama. Tako da radimo unakrsno provjeravanje iz tri ili četiri izvora i tek nakon toga objavljujemo konačne izvještaje o visini utrošenog novca", istakla je Perović. 

Perović smatra da je Crnoj Gori potrebna izmjena seta izbornih Zakona, a ne samo zakona o Agenciji za sprječavanje korupcije.

"To bi značilo i više odgovornosti. Imamo problem da koalicije i grupe grđana nemaju pravni subjektivitet i ne mogu prekršajno odgovarati šta god da se desi u toku izbornog procesa. Transparentnost mora biti osnov svakog izbornog procesa i da u tom dijelu institucija kojom rukovodim će dati važan doprinos", zaključila je Perović. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније