Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Ivana Popović, TVCG ]

28. 05. 2023. 07:47   >>  11:07 4

ČEKAJUĆI ISTINU

Mora se znati ko su nalogodavci atentata na Jovanovića i Pukanića

Na današnji dan 2004. ubijen je glavni i odgovorni urednik lista Dan, Duško Jovanović. Gotovo dvije decenije kasnije, osim obećanja i poruka da se slučaj mora istražiti do kraja, nema većih pomaka. Slučaj je nedavno preuzela nova tužiteljka, pa je ubistvo novinara ponovo u fokusu javnosti. Slučaj ubistva Jovanovića komentarisao je i hrvatski novinar, Andrija Jarak, koji radi na istraživačkoj emisiji o ubistvu Iva Pukanića, urednika Nacionala. Vijence su položili predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i premijer Dritan Abazović.

Tog 27. maja 2004. ubijen je, hicima iz automatskog oružja, urednik "Dana", Duško Jovanović, nakon što je izašao iz redakcije.

19 godina kasnije - nalogodavci, organizatori i počinioci nijesu poznati. Da će se potpuna istina o zločinu otkriti, obećava Vlada i istražni organi, no ona i danas ostaje skrivena.

"Duško Jovanović je bio u najtežim slučajevima luča slobode i sada vidimo da sve one teme koje je otvarao prije 20 godina, danas su aktuelne i danas zbog tihtema ljudi završavaju iza rešetaka", poručio je Mili Prelević iz "Dana".

Tadašnja opozicija ubistvo dovodila je uvezu sa pisanjem „Dana“ o duvanskoj mafiji. Naime, taj liste je prenosio tekstove zagrebačkog "Nacionala", prema kojima subivši predsjednik, Milo Đukanović i biznismen Stanko-Cane Subotić navodno bili dio "duvanske mafije“. Njih dvojica su to negirali. Urednik "Nacionala" Ivo Pukanić ubijen je 2008.

"Razlika između ova dva slučaja jeste što su u slučaju Pukanića izvršitelji pravosnažno osuđeni, dobili su 150 godina zatvora, dok je u slučaju Jovanovića samo jedan osuđeni, i to pomagač. U oba slučaja se ne zna ko su naručioci i mislim da je to ključno pitanje, na koje će se morati dati odgovor", kazao je za TVCG Andrija Jarak iz RTL Hrvatska.

Ubistvo Jovanovića od nedavno je opet u fokusu istražnih organa Crne Gore. Nakon sastanka sa tužiocima i policijom, o slučaju istrage Jovanovićevog ubistva, premijer Dritan Abazović kazao je da je bilo "epskih opstrukcija" svih državnih organa iz tog vremena. U međuvremenu, slučaj je preuzela novatužiteljka. Abazović je, nakon što je sa ministrom unutrašnjih poslova, Filipom Adžićem, položio vijenac na mjesto na kojem je ubijen Jovanović, poručio da jeu Crnoj Gori nemoguća pravda, dok se ne otkriju nalogodavci i izvršioci ubistva.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније