Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

01. 06. 2023. 18:44   >>  18:46

PRESUDA

Upravni sud: Razrješenje Alije Košute nezakonito

Upravni sud Crne Gore presudom U.br.23/23 od 8. maja 2023. godine poništio je rješenje Vlade Crne Gore broj 07-5469/2 od 19. decembra.2022. godine kojim je je smijenjen Alija Košuta sa mjesta predsjednika Upravnog odbora Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja. Osporenim rješenjem usvojen je predlog predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, pa je Košuta razriješen . Uz njega su razriješena i dva član odbora Fonda PIO, jer je naknadno utvrđeno da predsjednik i jedan član ne ispunjavaju uslove propisane članom 119 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kao i da je jedan član u konfliktu interesa.

"Upravni sud je ocijenio da iz obrazloženja osporenog rješenja (Vlade.prim.at) ne proizilaze jasni razlozi kojim se tuženi (Vlada) rukovodio prilikom donošenja osporenog rješenja. Ovo iz razloga što je upravo od tuženog, dana 3.avgusta 2022. godine, donijeto Rješenje o imenovanju predsjednika i tri člana Upravnog odbora Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, a kojim rješenjem je između ostalog za predsjednika Upravnog odbora Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja imenovan tužilac, pa je nejasno, na osnovu čega je naknadno utvrđeno da predsjednik i jedan član ne ispunjavaju uslove iz člana 119 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kako je to navedeno u predlogu za razrješenje. A u konačnom i prihvaćeno u osporenom rješenju. Kako su u obrazloženju osporenog rješenja o tome izostali jasni i valjani razlozi, to je Sud bio onemogućen da ispita na osnovu čega je prvobitno utvrđeno da je tužilac ispunjavao uslove za imenovanje, odnosno da li su razlozi za imenovanje uopšte postojali u trenutku imenovanja", naveli su iz Upravnog suda.

Upravni sud ukazuje da je zahtjev za zakonitošću obrazloženja, kao bitan elemenat zakonitosti određene odluke kojom se rješava o pravu i pravnom interesu lica, standard obrazložene odluke u smislu prava na pravično suđenje, garantovanog članom 6 Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama. 

"Po nalaženju Suda, odredbu člana 119 stav 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, treba tumačiti kao imperativnu odredbu, u smislu da neko lice ne može biti član Upravnog odbora ako nema stručno znanje i iskustvo iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, finansija, investicija ili osiguranja, što dalje znači da je riječ o uslovu koji mora biti ispunjen kada se odlučuje o imenovanju nekog lica u Upravni odbor Fonda PIO. Stoga, naknadno utvrđenje da neko od članova ne ispunjava taj uslov, ne dovodi u pitanje mogućnost njegovog razrješenja, ali to u konačnom ne oslobađa tuženi organ dužnosti da za svoju odluku da valjane i jasne razloge, odnosno da zaključak iz predloga podnijet od predsjednika Vlade, potkrijepi pravno relevantnim činjenicama i dokazima", tvrde iz suda. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније