Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

04. 06. 2023. 15:33 >> 16:33
1

MINISTARSTVO PROSVJETE

Ispitni centar ponovo da pregleda testove, dodatni rok nije u skladu sa propisima

Ministarstvo prosvjete saopštilo je da taj vladin resor i Državna komisija za maturski i stručni ispit očekuju od Ispitnog centra da pristupi realizaciji preporuke o ponovnom pregledanju i vrednovanju testova učenika koji nijesu položili maturski ispit iz Crnogorsko-srpsko, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti. Iz ministarstva navode da nije u skladu sa propisima stav Komisije za ocjenjivanje da se učenicima koji su, po njihovoj ocjeni prepisivali zadatke na testu, odredi dodatni rok za polaganje.

"Povodom povećane pažnje javnosti o organizaciji ispita iz nastavnog predmeta Crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost na maturskom i stručnom ispitu, Ministarstvo prosvjete ističe da će preduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje kako bi se zaštitio interes učenika i ispoštovao postignuti dogovor ministra prosvjete i roditelja na način da ni jedan učenik ne bude oštećen", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Iz tog vladinog resora podsjećaju da je Državna komisija za maturski i stručni ispit na posljednjoj sjednici donijela preporuku Ispitnom centru da Komisija za ocjenjivanje ponovo pregleda i vrednuje testove učenika koji nijesu položili ispit iz predmeta Crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost, u skladu sa propisima i uputstvom za ocjenjivanje Ispitnog centra, što je, kako navode, u skladu sa najboljom pedagoškom praksom, imajući u vidu veliki broj zahtjeva učenika i značaj ovog ispita za učenike.

"Ministarstvo prosvjete i Državna komisija za maturski i stručni ispit očekuje da Ispitni centar pristupi realizaciji preporuke o ponovnom pregledanju i vrednovanju testova učenika koji nisu položili ispit iz navedenog nastavnog predmeta budući da nije u skladu sa propisima stav Komisije za ocjenjivanje da se učenicima koji su, po njihovoj ocjeni prepisivali zadatke na testu, odredi dodatni rok za polaganje", ističe se u saopštenju ministarstva.

Napominju da će u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornost svih učesnika u procesu organizacije eksternih ispita.

Podsjećamo, Komisija za ocjenjivanje eksternog matuskog ispita iz Crnogorskog, srpskog, bosanskog i hrvatskog (CSBH) jezika i književnosti saopštila je da nema zakonsku mogućnost da ponovo ocijeni već ocijenjene testove đaka, što je bila preporuka Državne maturske komisije. Predložili su da svima koji nijesu zadovoljni dobijenom ocjenom bude omogućeno polaganje eksterne mature u vanrednom roku - 13. juna.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније