Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ A.B. ]

06. 06. 2023. 22:15 >> 22:15
1

JP NACIONALNI PARKOVI

Nacionalni park Durmitor zabilježio preko 40.000 posjeta

Posjetioci najviše borave u Nacionalnom parku Durmitor (40.753), a ništa manje ne zaostaje ni NP Skadarsko jezero (31.758) i NP Lovćen (27.433), saopštio je direktor Javnog preduzeća za nacionalne parkove Vladimir Martinović.

Kako je kazao, preko 116.000 posjetilaca boravilo je u nacionalnim parkovima Crne Gore do 4. juna 2023, što je u odnosu na isti period prethodne godine povećanje za oko 100 odsto.

Durmitor, Biogradsku goru, Lovćen, Skadarsko jezero i Prokletije prošle godine u navedenom periodu posjetilo je oko 58.000 turista, pa novi podaci govore da možemo očekivati dobru i uspješnu turističku sezonu u parkovima.

Martinović je kazao da su prema izvještaju prihodi od ulaznica veći za 175 osto u odnosu na isti period.

"Ovi podaci jasno govore da možemo očekivati bolju turističku sezonu, pa čak i rekordnu koja će premašiti brojke iz godine prije pandemije. Veća posjeta i interesovanje za parkove dodatno nas obavezuju da uradimo sve kako ne bi došlo do narušavanja biodiverziteta i prirodne ravnoteže u zaštićenim područjima. Nastavljamo sa promocijom Nacionalnih parkova, prirodnih bogatstava Crne Gore, istovremeno čuvajući životnu sredinu i biljni i životinjski svijet u njima", istakao je on.

Značajno povećanje broja posjeta bilježi svih pet parkova. Tako je u NP Lovćen zabilježeno povećanje od 150 odsto, u NP Prokletije čak više od 190 odsto, NP Skadarsko jezero 170 odsto i NP Biogradska gora 105 odsto, dok je u NP Durmitor broj posjeta veći za skoro 45 odsto.

“Očuvana i zdrava životna sredina glavni su motiv posjete turista, pa ovom prilikom apelujemo i na naše posjetioce da se odgovorno ponašaju prema zaštićenim područjima, kao i da se pridržavaju pravila ponašanja koja važe u nacionalnim parkovima. Na taj način čuvamo neprocjenjivo bogatstvo naše države za naredne generacije”, poručio je Martinović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније