Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

26. 06. 2023. 16:01 >> 16:01

DONACIJA NjEMAČKE AMBASADE

U deset škola mašine za reciklažu plastike i 3D štampači

Ambasador Njemačke Peter Felten, uručio je danas eko-školama u Crnoj Gori 10 mašina za reciklažu i 3D štampača. Primopredaja je obavlje na svečanosti u Osnovnoj školi "Pavle Rovinski" u Podgorici, a ambasador je istakao da je plastični otpad globalni problem u čije rješavanje se uključila i Crna Gora.

Više od 1.500 učenika iz deset crnogorskih eko-škola će imati koristi od mašina za recikliranje koje je razvio crnogorski startap "3DSoba".

Njihova mašina pretvara PET boce u filament koji se zatim može koristiti za 3D štampanje.

"Koristeći PETko mašinu i 3D štampače koje donira Vlada Njemačke, mladi studenti će naučiti kako se prazne boce mogu pretvoriti u nove i korisne proizvode. Mladi će biti podstaknuti da plastiku smatraju resursom – odličan prvi korak ka cirkularnoj ekonomiji", rekao je Felten.

Kako navode u saopštenju, inicijativa, u saradnji sa Zavodom za školstvo Crne Gore, dio je Programa integrisanog upravljanja otpadom i prevencije morskog otpada na Zapadnom Balkanu koji sprovodi Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlade Njemačke.

Program podržava četiri zemlje u aktivnostima u cilju smanjenja ispuštanja plastike u Jadransko more: Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Kosovo.

"Rječni sistemi ove četiri zemlje, koji se ulivaju u Jadransko more, sa svojom vodom svake godine nose oko 12.000 tona plastičnog otpada u Mediteran", objasnio je zamjenik direktora GIZ-a Nenad Rakočević.

GIZ trenutno sarađuje sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Agencijom za zaštitu životne sredine, kao i Privrednom komorom, precizirao je Rakočević.

"Partneri smo i sa privatnim kompanijama, malim preduzećima i startapima za koje imamo Mentorski program koji će ponuditi za 10 MSP ili startap kompanijama u Crnoj Gori tehničke savjete o reciklaži plastike i/ili smanjenju plastike u njihovog poslovanja, koje će davati međunarodni i domaći stručnjaci", navodi Rakočević.

"Ponosni smo što radimo sa GIZ-om i zahvalni smo na podršci njihovih međunarodnih stručnjaka. To nas motiviše da dalje širimo naše poslovanje", rekao je Aldan Adrović, menadžer za razvoj poslovanja kompanije 3DSoba. 3DSoba proizvodi i parkovske klupe od plastičnog otpada. Već je postavljeno 100 klupa u javnom prostoru raznih opština u Crnoj Gori.

GIZ radi u Crnoj Gori u ime Vlade Njemačke od 2000. godine. Prioritetne oblasti u okviru regionalne saradnje su jačanje dobrog upravljanja, održivi ekonomski razvoj i životna sredina, energija i klima. Program o morskom otpadu podržava svoje partnerske zemlje u implementaciji koordinisanih strategija i pristupa smanjenja otpada u moru. Sve četiri partnerske zemlje su se obavezale na sprovodnjene Zelene agende EU za Zapadni Balkan. Program takođe doprinosi Ciljevima održivog razvoja 11, 12, 13 i 14.

"Obrazovanje za održivi razvoj, a samim tim, i implementacija ciljeva održivog razvoja, predstavlja dugoročni koncept u našem obrazovanju i jedan od prioriteta Zavoda za školstvo. Sprovođenje međunarodnog programa eko-škole snažno doprinosi ovom konceptu, podstiče mlade na aktivno uključivanje i brigu o svom okruženju, predstavlja izazov učenicima da se uključe u rješavanje problema životne sredine na nivou na kojem mogu da vide opipljive rezultate. E-SPACE projekat u Crnoj Gori realizuje Zavod za školstvo u saradnji sa međunarodnom fondacijom za životnu sredinu u 14 akreditovanih eko škola u cilju na unapređivanja kompetencija učenika na polju cirkularne ekonomije. Veliki značaj unapređivanju cirkularne ekonomije svojim doprinosom je pružio GIZ- kroz donaciju PETko recikler za plastiku i 3D printere (10 kompleta) za sljedeće škole: Srednja ekonomska škola "Mirko Vešović", Podgorica, Osnovna škola "Radoje Čizmović", Nikšić, Osnovna škola "Pavle Rovinski", Podgorica, Gimnazija "Petar I Petrović Njegoš", Danilovgrad, Osnovna škola "Kekec", Sutomore, Osnovna škola "Srbija", Bar, Gimnazija, Cetinje, Osnovna škola "Vuk Karadžić", Podgorica, Osnovna škola "Aleksa Đilas Bećo", Mojkovac, Osnovna škola "Mirko Srzentić", Petrovac", navode u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније