Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.

20. 08. 2023. 12:07 >> 20:30
1

ZAŠTITA PASIVNIH PUŠAČA

Kod nas dozvoljeno pušenje u automobilima, u EU uvedene zabrane

U pojedinim zemljama se polemiše o zabrani duvanskog dima u automobilima kako bi se zaštitili pasivni pušači. Njemačka planira da uvede djelimičnu zabranu. Na taj način od izloženosti dima posebno žele da zaštite djecu i trudnice. Pušenje u automobilima potpuno je zabranjeno u samo tri zemlje Evropske unije (Italija, Latvija i Litvanija) od 2022. godine. Crna Gora se nalazi među onima u kojima ne postoji zabrana pušenja u automobilima.

U većini evropskih zemalja još nema zabrane. Pušenje u automobilima dozvoljeno je u 13 država članica EU i 23 od 39 zemalja u Evropi, što je jednako zabrani u šest od svakih 10 država.

Crna Gora je među zemljama u kojima ne postoji zabrana upotrebe duvanskih proizvoda u automobilima. 

Zemlje bez zabrane su Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Njemačka, Mađarska, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Španija, Švedska, Albanija, BiH, Island, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija, Švajcarska i Ukrajina.

U Crnoj Gori od 2019. godine počela je primjena Zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda kojim je zabranjeno konzumiranje duvanskih proizvoda u zatvorenom javnom i radnom prostoru.

Iz Ministarstva zdravlja Crne Gore posebno su naglasili da je beskompromisno zabranjeno pušenje u objektima ili djelovima ugostiteljskih objekata, kafića, restorana, gdje se služi hrana i piće. 

Kada je u pitanju Crna Gora, upotreba duvanskih proizvoda potpuno je zabranjena u restoranima i barovima, školama i  univerzitetima, bolnicama i javnom prevozu.  U sportskim objektima uvedena je djelimična zabrana, što se i navodi na sajtu organizacije Partnerstvo bez dima (SFP). 

Prakse kod zabrane pušenja u automobilima

Postoje tri glavne prakse u regulisanju pušenja u automobilima. Zapravo, zemlje mogu da to ostave neregulisanim, odnosno da ne zabrane ili da primijene djelimičnu ili potpunu zabranu.

Prema SFP-u, pušenje u automobilima je potpuno zabranjeno u samo tri zemlje EU od 2022. To su Italija, Letonija i Litvanija. Potpuno je zabranjeno u Turskoj, zemlji koja je kandidat za članstvo u EU.

Nekoliko zemalja raspravljalo je o zabrani pušenja u automobilima, a Njemačka je posebno blizu tome.

"Pušenje u automobilima s djecom ili trudnicama treba zabraniti", rekao je njemački ministar zdravlja Karl Loterbah.

Ministarstvo je pripremilo predlog izmjena zakona o zaštiti od duvanskog dima i time se pridružilo njemačkim saveznim državama koje već godinama traže ovu zabranu.

Nacrtom, koje treba da prihvati još nekoliko ministarstava, predviđeno je da se zabrana pušenja, koja već postoji u lokalnom javnom prevozu, proširi i na zatvorena vozila u kojima su maloljetnici ili trudnica.

Od 2019. godine nekoliko federalnih država pokrenulo je inicijative za sprovođenje i proširenje zabrane pušenja pa su počele nametati novčane kazne i od 3.000 eura.

Lauterbah takođe želi da se zabrana proširi na e-cigarete i proizvode na bazi kanabisa na mjestima gdje je pušenje zakonom zabranjeno.

Nacrt zakona će biti razmatran u njemačkom Vijeću ministara nakon konsultacija sa ostalim ministarstvima.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније