Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

05. 10. 2023. 17:46 >> 17:46

LAZAREVIĆ

Radimo na razvoju sposobnosti i kapaciteta VCG za odgovore na krize

Crna Gora posvećeno radi na unapređenju regionalne saradnje i razumijevanja, ali i na razvoju sposobnosti i kapaciteta Vojske za odgovore na trenutne i potencijalne krize, kazao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Zoran Lazarević.

Lazarević je to kazao na 11. godišnjem sastanku načelnika generalštabova oružanih snaga zemalja članica Inicijative za odbrambenu saradnju (DECI) u Zagrebu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, konferenciju je otvorio ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić izrazivši duboku zabrinutost zbog trenutne bezbjednosne situacije u regionu Zapadnog Balkana.

"Naglasio je da se nedavni događaji odražavaju i na bezbjednosnu situaciju u Evropskoj uniji, te potvrdio bezuslovnu podršku komandantu misije EUFOR ALTHEA u Bosni i Hercegovini i komandantu misije KFOR na Kosovu u ispunjenju postavljenih zadataka", navodi se u saopštenju.

General Lazarević je, kako se dodaje, istakao da Crna Gora posvećeno radi na unapređenju regionalne saradnje i razumijevanja, ali i na razvoju sposobnosti i kapaciteta Vojske za odgovore na trenutne i potencijalne krize.

"Ponovio je sve veću zabrinutost Crne Gore zbog ruske agresije na Ukrajinu i posledica koje ona ima na život i bezbjednost svih stanovnika Evrope. Posebno je istakao brigu zbog trenutnih dešavanja na Kosovu, pri čemu je ocijenio da svaki novi incident pokazuje viši nivo opasnosti u odnosu na prethodne, te očigledan izostanak većeg broja diplomatskih mjera prema Kosovu i Srbiji. Upoznao je prisutne sa doprinosom Vojske Crne Gore savezničkim naporima za očuvanje mira i stabilnosti na istočnom krilu Alijanse i regionu Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju.

Komandanti Komande združenih snaga iz Napulja, misije EUFOR Althea i misije KFOR, navodi se u saopštenju, naglasili su značaj očuvanja stabilnosti i prijateljskih veza između lokalnog stanovništva i pripadnika NATO snaga na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, a predstavili su i planove za slanje dodatnih trupa na Kosovo, kao i mogućnost jačanja snaga u Bosni.

Učesnici su takođe naglasili važnost učešća u aktnostima i projektima DECI inicijative kao podršku naporima Evropske unije.

"To se prije svega odnosi na doprinos borbenim grupama Evropske unije (EU BGs) i učešće u PESCO projektima, kao stubovima evropske bezbjednosne i odbrambene politike. Projekat vojne mobilnosti u okviru PESCO je političko-strateška platforma, čiji je cilj pojednostavljenje i standardizacija nacionalnih procedura za prekogranični vojni prevoz i transport vojnih snaga. Projekat treba da podrži brzo premještanje vojnog osoblja i sredstava u cijeloj Evropskoj uniji, bilo drumskim, željezničkim, vazdušnim ili morskim putem. Za Crnu Goru i njenu putnu infrastrukturu, Luku Bar, te aerodrome u Podgorici i Tivtu, od ogromnog značaja bi bila realizacija projekta Jadransko-jonskog koridora, te otuda i velika zainteresovanost naše države za navedeni projekat Evropske unije", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Sastanku su prisustvovali najviši vojni zvaničnici Albanije, Austrije, Hrvatske, Italije, Mađarske, Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније