Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

21. 10. 2023. 09:44 >> 09:47
1

KNEŽEVIĆ

Institucije zakazale kada je riječ o pravima LGBTIQosoba

Kada je riječ o pravima LGBTIQ osoba, za godinu se nije dogodilo ništa, kaže Miloš Knežević iz Kvir Montenegra i upozorava, da ako se nerad institucija nastavi, mogu se unazaditi ljudska prava. On je kao jedan od organizatora Montenegro prajda koji se održava danas u Podgorci istakao da sve manje policije na paradi i sve više građana koji učestvuju,znači da društvo prelazi iz faze tolerancije u fazu prihatanja.

Knežević u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kaže da se od današnje parade može očekivati dobro druženje, fina atmosfera i prikaz neprestane borbe LGBTIQ osoba za ravnopravnost.

To što je sve manje policije koja čuva Prajd i što se više građana priključuje,po njegovom mišljenju, znači da društvo prelazi iz faze tolerancije u fazu prihatanja.

„Međutim, ta faza tolerancije je jako kratka i svi napadi na aktiviste nas podsjećaju koliko je ta tolerancija kratkog daha“, kazao je Knežević i dodao da se društveni pomak mora uskladiti sa institucionalnim.

Upozorio je da se neradom institucija može desiti regresija ljudskih prava.

„Dozvoljavanjem političarima i političarkama da upućuju govor mržnje, a da se to ne sankcioniše šalje se jasna poruka da se mržnja može tolerisati. Neispravno kažnjavanje napada takođe šalje poruku da se nasilje toleriše i tako možemo ići i unazad. Mi smo u proteklih godinu na Rainbow mapinazadovali dva mjesta. To je još jedno upozorenje da ako se stvari ne dovedu u red, da ćemo ići unazad“, zaključio je jedan od organizatora.

On ističe da se za godinu, kada je riječ o pravima LGBTIQ osoba, nije dogodilo ništa.

„Jako mi je žao što to moram da konstatujem, mi smo imali jako nefunkcionalnu demokratsko-institucionalnu godinu za nama. Institucije sistema nijesu funkcionisale uopšte. Mi nijesmo mogli da dođemo, da dopremo do njih, da čuju sa čime se mi susrijećemo, koji su naši problemi“, kazao je Knežević.

Naglašava da je ostalo dosta toga da se rješava na istitucionalnom nivou.

„I dalje nedostaje hormonska terapija za trans žene, ali ne samo za trans žene, nego i za sve žene u Crnoj Gori. U Neđelji ponosa imali smo razgovor sa predstavnikom Ministarstva zdravlja koji je obećao da će se potruditi da se ovaj problem zaista riješi. Mi se zaista držimo tog obećanja i vjerujemo da će se to desiti, jer zaista se mora u jednom momentu riješiti“, kazao je on.

Ističe i da je spreman Zakon o rodnom identitetu baziranom na samoodređenju i da se čeka finalizovanje i odluka institucija.

„Čeka se i da se Zakon o istopolnom partnerstvu usaglasi sa ostalim zakonima i podzakonskim aktima. Dosta je neprocesuiranih slučajeva nasilja nad LGBTIQ osobama i to je upozoravajući faktor da mi još nijesmo ravnopravni u ovom društvu koliko god da nas, sa druge strane, društvo toleriše“, izjavio je Knežević.

Jedanaesti Montenegro Prajd, pod sloganom Samoodređenje, biće organizovan danas u Podgorici.

Učesnici će se okupljati na Trgu nezavisnosti od 13 sati, a u 14 sati i 45 minuta predviđeni su pozdravni govori

Šetnja centrom grada će, kako prenosi PR centar, početi u 15 sati.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније