Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

23. 10. 2023. 14:16 >> 14:16
1

VLAOVIĆ

Utvrđeni predlozi zakona o medijima, na potezu nova Vlada

Ministarstvo kulture i medija utvrdilo je predloge zakona o medijima, javnom medijskom servisu RTCG i audiovizuelnim medijskim uslugama, koji donose više od 20 suštinskih novina u odnosu na važeća rješenja, a na novoj vladi je da završi ovaj proces koji se nalazi u finalnoj fazi.

"Od nove administracije ministarstva kulture i medija i nove vlade očekujem da nastavi kontinuitet započetih procesa, kako bi se ovi prijedlozi zakona našli što prije na dnevnom redu Skupštine Crne Gore i u krajnjem bili usvojeni, a Crna Gora dobije zakone koji će urediti i unaprijediti oblast medija u skladu sa najboljim evropskim praksama“, kazala je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

Podsjetila je da su donošenje novog seta medijskih zakona, kao i Medijske strategije 2023 – 2027, koju je Vlada Crne Gore usvojila prošle sedmice, prepoznati kao pozitivan iskorak u toj oblasti u Rezoluciji o Crnoj Gori, koja je izglasana u Evropskom parlamentu.

"U intenzivnom radu radne grupe za reformu medijskih zakona osim institucija učestvovali su predstavnici medijske zajednice, Sindikata medija, nevladinih organizacija i nezavisnih regulatora. Od tada se Predlog zakona o AVM uslugama, kojim se u naš pravni sistem unosi Direktiva EU o AVM uslugama, nalazi na međuresornom usaglašavanju u Sekretarijatu za zakonodavstvo. Nacrt zakona je prvo upućen na mišljenje Agenciji za zaštitu konkurencije čije smo pozitivno mišljenje dobili 22. septembra 2023. godine", navela je Vlaović.

Kazala je da je Ministarstvo kulture i medija u svakodnevnoj komunikaciji sa Sekretarijatom za zakonodavstvo i da, u skladu sa njihovim sugestijama vrši korekcije i obezbjeđuje stručno-metodološko jedinstvo u procesu pripreme zakona, drugih propisa i opštih akata u skladu sa Pravno-tehničkim pravilima za izradu propisa.

"Nakon uvrštavanja svih sugestija Sekretarijata za zakonodavstvo u tekst Predloga, isti će biti upućen Ministarstvu finansija, Ministarstvu državne uprave, Zajednici opština Crne Gore, Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstvu pravde i Ministarstvu evropskih poslova za mišljenje. Prema proceduri, Ministarstvo evropskih poslova traži sva mišljenja navedenih institucija, kao i tabelu usklađenosti Prijedloga, kako bi isti ponovo dostavilo Evropskoj komisiji na mišljenje", navela je Vlaović.

Kako dodaju u saopštenju, Vlaović je istakla da je plan da sa Sekretarijatom, kojem su upućeni na mišljenje zakoni o medijima i javnom medijskom servisu RTCG, nastavi odmah rad na njima čim se završi Predlog zakona o AVM uslugama.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније