Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

09. 11. 2023. 17:35 >> 19:18

VUJISIĆ UPOZORAVA

Eksploatacija kamena pod plaštom sanacije i prijave gradnje

Ekološki aktivista Vuk Vujisić saopštio je za Portal RTCG da se na teritoriji Herceg Novog nalazi kamenolom uz postrojenja za drobljenje kamena i novu betonsku bazu, a da vlasnici nemaju koncesiju ni adekvatnu procjenu uticaja na životnu sredinu. Vujisić je rekao da rješenje ekološke inspektorke o pečaćenju kamenoloma nije ušlo u pravni saobraćaj, te da bi sve moralo da bude detaljno provjereno od nadležnih državnih organa.

Vujisić nam kaže da se pod plaštom sanacije i prijave gradnje obavlja eksploatacija kamena sa tog prostora, o čemu su dobili više prijava. Kaže da su prijave predali i neki legalni koncesionari. 

"Kamenolom se nije smio zateći na ovom potezu, morao je biti ranije saniran. Ovo nije jedini kamenolom koji nelegalno posluje. U Crnoj Gori posluje oko 50 kamenoloma, a legalnih je oko 30", kazao je Vujisić. 

On smatra da država traži od nekih konseciju i procjenu uticaja, a druge propušta da pod plaštom sanacije obavljaju eksploataciju i time stiču ogromne prihode. 

Portal RTCG obratio se pitanjima firmi "Implemenia" iz Herceg Novog, vlasniku kamenoloma u naselju Podi, ali i Upravi za inspekcijske poslove, međutim, odgovore i dalje čekamo. 

U međuvremenu, o cijelom slučaju informisano je i Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore.   

Naš portal došao je do krivične prijave, koju je Specijalnom tužilaštvu predalo Udruženje koncesionara Crne Gore  gdje se upravo opisuje slučaj ovog kamenoloma.

Kako se navodi u tekstu krivične prijave, više više osoba u ranijem Ministarstvu ekonomije i rudarstva u Podgorici odobrili su vlasnicima tada bivšeg kamenoloma na lokaciji Podi u Herceg Novom, da nad parcelama esploatacionog područja "Podi" KO Kameno, preuzme obavezu sanacije i rekultivacije navedenog područja. Navodi se da je vlasnik, Toni Laban, priložio potrebnu dokumentaciju i to ministarstvo mu izdaje odobrenje broj 07-364/5 od 27.maja 2015. godine, za izvođenje radova po Tehničkom projektu rekultivacije sa prenamjenom prostora PK "Podi" kod Herceg Novog, sa rokom važenja do 1. juna 2019. godine.

Kao dokaz, predat je dopis Ministarstva kapitalnih investicija, direktorata za geologiju i rudarstvo u Podgorici broj 04-304/23-6520/3 od 5.jula 2023 godine.

U navedenom dopisu, se tvrdi da firma "Implemenia" Iz Herceg Novog ima odobrenje za gradnju zavedeno kod Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, od 11. aprila 2022. godine. No, prema prijavi, to ne može biti istina jer je toga dana podnijeta samo prijava građenja objekta bez druge dokumentacije. 

"Čitavo vrijeme od 2015. godine sve do dana podnošenja ove krivične prijave, kako fizičko lice Toni Laban, tako i "Implemenia" nijesu uradili ni jednu radnju u cilju zatvaranja i rekultivacije navedenog kamenoloma, već su pred očima naših organa pristupili opremanju kamenoloma za eksploataciju mineralne sirovine kamena, i takođe su kupili nova postrojenja za drobljenje kamena i novu betonsku bazu, bez da nemaju koncesiju a za navedenu djelatnost, ni po Zakonu o zaštiti životne sredine, nemaju potrebnu saglasnost ni elaborat o zaštiti, niti su ga ikada i tražili", naglašeno je u tekstu krivične prijave. 

Pojašnjava se da Uredba o projektima za koje se vrši procjena uticaja na životnu sredinu sadrži kamenolome i površinske kopove kao objekte za koje se može zahtijevati procjena uticaja na životnu sredinu.

"Svojim nezakonitim djelovanjem od 2015. godine prvo kao privatno lice, a kasnije kao pravno lice, pod narativom i izgovorom uz izradu fiktivne dokumentacije da će se vršiti sanacija i rekultivacija na predmetnoj lokaciji kamenoloma, a da će se potom tu praviti hotel sa vidikovcem, i ostalim sadržajima turističke namjene prijavljeni su se udružili i svako iz svoje nezakonite djelatnosti je učestvovao na štetu budžeta Crne Gore. U bepsomučnoj eksploataciji mineralne sirovine - kamena a da za to nije imao nijedan jedini dokumenat kojim bi opravdao takav posao. Pri tome je prodavao sve frakcije mljevenog kamena i ogromne količine gotovog betona ne plaćajući ni cent PDV i koncesione naknade koje plaćaju svi regularni koncesionari u Crnoj Gori. Pri tom, kao takav učestvuje na tenderima gdje obzirom na način poslovanja ne plaća ništa, i sa niskim neekonomskim cijenama lako prolazi. Količine materijala koje su sa kamenoloma odnesene i prodate na bilo koji način su ogromne i lako se mogu po vještacima geodetske i grđevinske struke izračunati. Radi se o milionskim sumama", piše u tekstu krivične prijave. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније