Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 04. 2014. 08:29 >> 08:31

STAV STRUČNJAKA

Elektronske cigarete opasne kao i obične

Direktorica Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje Agima Ljaljević upozorila je da elektronske cigarete dovode do promjena u disajnim putevima, stvarajući stres, a njihovi sastojci imaju pogubno dejstvo za organizam kao i običan duvan, piše "Dan".

 

Ona ističe da se propilen glikol, koji je sastavni dio rastvora elektronske cigarete koristi u antifrizu i mnogim kozmetičkim sredstvima i pokazalo se kao materija koja dobro zadržava vlagu ali može iritirati kožu te dovesti do oštećenja mozga.

Ljaljević dodaje da su moguća i oštećenja jetre i bubrega, te bolesti kao što su rak, alergije i trovanje nervnih ćelija.

"Vezano za ove osobine materije koja se nalazi u elektronskim cigaretama, proizvođači tvrde da su dnevne doze koje se unose putem e-cigareta neštetne. Ipak, dokazano je da elektronske cigaret dovode do promjena u disajnim putevima, stvarajući stres, ali ovo su kratkoročna istraživanja", objasnila je direktorica Centra za promociju zdravlja.

Ona dodaje da djelovanje elektronskih cigareta na zdravlje ljudi, još uvijek nije sagledano po protokolima medicinske prakse, te da se njihovo pravo djelovanje još uvijek ne može sagledati, prenosi "Dan".

Ljaljević kaže da se jedna grupa naučne zajednice zalaže za primjenu elektronskih cigareta, jer manje zagađuju okolinu, kao i da koštaju manje, te da manje stvaraju problema u vezi sa uzgajanjem duvana.

"Međutim, druga grupa navodi da korišćenje nikotina mora imati svoje reflekse na korisnike ovih cigareta i na okolinu. Zato su ove cigareta zabranjene u javnim prostorima Australije, Brazila, Kanade, Finske, Paname, Izraela, Meksika, Singapura, u Njujorku i Oregonu, dok je u američkom gradu Bostonu zabranjena upotreba u javnom prostoru. Jedan od razloga je i činjenica da je nikotin materija koja brzo izaziva jaku zavisnost", objasnila je direktorica Centra za promociju zdravlja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније