Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Милица Секулић, ТВЦГ

10. 12. 2023. 17:00 >> 21:03
2

PROBLEMI I TROŠAK

Gusinje i Petnjica i dalje bez važnih institucija za građane

Iako su na papiru već deceniju opštine, Petnjici i Gusinju i dalje nedostaju brojne institucije da bi građani imali sve što je potrebno za normalan život. U lokalnim samoupravama trude se da poboljšaju uslove, a očekuju da će država imati više sluha za građane tih sjevernih opština.

Na pragu prve decenije postojanja Opština Gusinje i dalje nema sve što je građanima potrebno za normalan život. Brojne institucije, ali i uobičajeni servisi nisu dostupni stanovnicima tog grada, pa zato svakodnevno moraju da putuju u Plav. To im, kažu, u mnogome komplikuje život i zato mladi masovno napuštaju ognjišta.

Građani ističu da ima dosta institucija kojih nama u Gusinju i moraju da idu za Plavu - Biro rada, po neke izvode u upravi policije. Za svako plaćanje, svaku uplatu moraju u Plav, što im predstavlja veliki trošak, jer autobusa nema i moraju da koriste taksi prevoz.

U lokalnoj samoupravi se trude da u saradnji sa državom otvore predstavništva važnih institucija, no sluha do danas, kažu, nije bilo.

"Nemamo banku, što nam pravi ogromni problem i sada smo u razgovorima sa nekim predstavnicima banaka da uspijemo nekako da dovedemo bar jednu filijalu. U Gusinju nemamo ni poresku upravu. Ove godine smo dobili Fond za zdravstveno osiguranje. Mi smo opština koja je na graničnom pojasu, a u graničnoj policiji nemamo zaposleno nijedno lice. Imamo carinu, takođe nemamo zaposleno nijedno lice. Imamo Nacionalni park gdje je zaposleno nekoliko osoba koje samo rade na rampama, na žalost, a 70% teritorije Parka pripada opštini Gusinje", ističe Sanel Balić predsjednik opštine Gusinje.

Gusinje nema ni policijsku, ali ni autobusku stanicu, pa su građani prinuđeni da se snalaze kako znaju.

"Neko i po 12 kilometara mora da putuje u jednom smjeru, a za prevoz je potreban novac. Po izvode u policiju, do banke za bilo kakav račun, nemamo čak ni naplatni punkt od CEDIS-a" objašnjava Balić.

U Petnici, koja ove godine slavi 10 godina postojanja, situacija je nešto bolja.

"Život u Petnici u odnosu na ono što je bio prije kad smo imali mjesne stanice, umnogome se poboljšao. Mi smo promijenili stanje. Ako vam kažem da je preko 23 miliona bilo investicija za ovih 7-8 godina, onda je taj podatak sam za sebe dovoljan. Ono što nedostaje i što najviše se traži od građana jeste otvaranje neke benzinske pumpe. Nažalost, bilo je mnogo zainteresovanih, ali još uvijek nije došlo do realizacije", kazao je Samir Agović predjednik Opštine Petnjica.

S druge strane, građani Petnice očekuju više, kao prvo posao za mlade.

Da ne bi ostale opštine samo na papiru, neophodno je, poručuju naši sagovornici, da i država pomogne razvoj Petnice i Gusinja, kako mladi ne bi odlazili iz tih sredina u potrazi za boljim životom.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније