Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal RTCG ]

26. 12. 2023. 18:14 >> 18:40
2
Čitaj mi:

ODBOR ZA BEZBJEDNOST

Vučurović: Krapović da ukloni ploču u Morinju

Poslanik Nove srpske demokratije i koalicije ZBCG Jovan Vučurović problematizovao je danas na Odboru za bezbjednost i odbranu ploču u Morinju koju su postavili smijenjeni ministri Ranko Krivokapić i Raško Konjević. Podsjećamo, oni su tokom 2022. godine postavili ploču „sramnoj velikosrpskoj agresiji u logoru Morinj“ u kojoj inače niko nije stradao.

Vučurović je kazao da imamo odluku Uprave za inspekcijske poslove da se ona ukloni, a da Vojska to ne želi da uradi.

„Imali smo i slučaj gradonačelnika Kotora da ne želi rat sa vojskom. Taj slučaj je poprimio taj oblik da je gradonačelnik došao do toga. Kada Vojska ne ispunjava odluke državnih organa to je poziv na pobunu. Vrlo svjesno i provokatorski su tu ploču postavili Konjević i Krivokapić samo da bi iscprovocirali srpski narod“, kazao je Vučurović, prenosi Borba.

Radi se, kako je kazao, o čistoj provokaciji u koju su nažalost upali i službenici Hrvatske.

„Tu niko nije stradao niti su zabilježeni zločini. Ta spomen ploča koja je falsifikat je ostavljena iako je naloženo da se ukloni. Od oktobra 2022. godine čekamo da se ta naredba izvrši. Komunalna policija je nekoliko puta išla da je ukloni, a Vojska nije dozvolila. Ta politika koja je postavila spomen ploču je poražena i to je politika koja je zaboravila svoje mučenike iz splitske Lore. Nije se sjetila da ode na ispraćaj tim ljudima. Nije se sjetila da podigne ploču njima, ali se zato sjeća da postavlja ploču gdje se nije desio nikakav zločin“, kazao je Vučurović.

Vojska, ponavlja, ne ispunjava zakonske obaveze i radi protiv zakona.

„Krapović nije za to kriv, ali sada je ministar odbrane. Nadam se da ćete to riješiti“, kazao je Vučurović uz konstataciju da je potrebno sankcionisati one u Vojsci koji su to odbijali da urade.

Ministar odbrane Dragan Krapović reagovao je na ovo i kazao da to pitanje ima više dimenzija.

„To je dobrosusjedska dimenzija, diplomatska, dimenzija nasleđa ratova u bivšoj Jugoslaviji. Mi kao država treba da postupamo odgovorno prema našim susjedima, prema njihovim ranama, ali i prema nama samima. Ne možemo se preopterećivati. U jednom dijelu je napravljena velika greška 43. Vlade pri postavljanju spomen ploče“, kazao je ministar.

To je, kako je kazao, urađeno parcijalno, samo sa dijelom vlade.

„Ono što je natpis na ploči ne odgovara činjenicama, nema mjesta pominjanju bilo koje nacije. To treba sa posebnim senzibilitetom da vrednujemo“, kazao je Krapović.

Afirmiše i poštuje sudsku presudu vezana za događaj.

„Ja imam svoj sud. Za mene je to bilo nešto što je posljedica rata u bivšoj Jugoslaviji, a ne velikosrpske agresije ili velikocrnogorske. Cijela stvar je nesretno sprovedena u djelo. Mi moramo voditi računa sami o sebi“, kazao je on.

Tvrdi i da ne postoji pisano naređenje da vojnici čuvaju ploču.

„I dalje analiziramo sve. Sudbina te ploče je neizvjesna, a nije dobro da se državni organi sukobljavaju. Nema nikakvog govora o pozivu na pobunu“, kazao je on.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније