Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

22. 01. 2024. 08:34 >> 10:40

NIKOČEVIĆ

Novinari moraju biti slobodni, unaprijediti njihov položaj

Centar za građansko obrazovanje (CGO) čestita svim novinarima i novinarkama u Crnoj Gori Dan novinara Crne Gore - 23. januar, uz želje da se unaprijed njihov položaj, ali i odnos prema novinarskoj profesiji, poručio je direktor za razvoj u toj NVO Damir Nikočević.

boxPluginImgPodsjećaju da novinari i novinarke u Crnoj Gori rade u ambijentu koji im ne garantuje potpunu slobodu izvještavanja, a što svoju refleksiju ima i na šire procese demokratizacije društva.

"Tokom 2023. godine, CGO je zabilježio 16 napada/prijetnji na novinare i novinarke i medijske kuće, od čega su se četiri napada i prijetnje odnosili na M portal, tri na Vijesti, po dvije na televiziju E, Pobjedu i Gradsku TV, a po jedna na RTCG, TV Vijesti i Antenu M", naveo je Nikočević.

U 2022. godini CGO je zabilježio 19 napada i prijetnji, a 21 tokom 2021. godine.

"CGO cijeni da, bez obzira na pad u broju napada i prijetnji novinarima i medijskim kućama, nadležne institucije moraju uspostaviti mehanizme hitnih i neselektivnih postupanja prema svim ovim slučajevima. Takođe, važno je podsjetiti da do danas nije razriješeno ubistvo Duška Jovanovića, glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Dan. Novinari i novinarke su noseći stub svih demokratskih društava, te je, osim neometanog ambijenta za rad koji je lišen svake cenzure i autocenzure, neophodno obezbijediti adekvatne zarade i uređeno radno vrijeme. Dodatno, jedan dio lokalnih javnih emitera na sjeveru i jugu Crne Gore nema osnovnu opremu za svakodnevno funkcionisanje, što posao zaposljenih u tim medijima čini značajno težim", ističe Nikočević.

 boxPluginImg

Kaže da jedino novinari i novinarke koji su privrženi profesiji i Kodeksu novinara Crne Gore mogu objektivno informisati građane i građanke, razvijati kritički orijentisano javno mnjenje, a što u konačnici doprinosi potrebnoj demokratizaciji i evropeizaciji cjelokupnog crnogorskog društva.

"Upravo na taj način se najbolje jača i integritet novinarske profesije", zaključuje Nikočević.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније