Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Adria TV ]

26. 01. 2024. 17:58 >> 18:20

MARTINOVIĆ

Zakon o rudarstvu mora da se mijenja

Zakon o rudarstvu se mora mijenjati kako bi se vršila kontrola na svim poljima eksploatacije, budući da kamenolom u selu Poda, koje se nalazi u zaleđu Herceg Novog, godinama radi bez dozvole, kazao je za Adria Televiziju pravni zastupnik društva koncesionara Ranko Martinović.

Nelegalni radovi na kamenolomu u Podima u Herceg Novom jedan su od većih problema udruženja koncesionara, dodaje Martinović.

“Taj kamenolom već godinama radi bez ijednog papira, o čemu imamo i potvrde iz ministarstva rudarstva i energetike. Naime, predmetno preduzeće DOO Implemenia nije tražilo dozvolu za rad na tom lokalitetu i nije upisano u registar koncesionara Crne Gore. Sama ta činjenica govori da su naši klijenti iz Nevladinog udruženja Koncesionari Crne Gore oštećeni”, navodi on.

Ističe da eksploatacija kamena u Podima nije samo nelegalna, već stvara i nelojalnu konkurenciju.

“Materijal koji se prodaje sa tog gradilišta ima nerealne cijene koje su ispod nivoa cijena za koje rade ostali koncesionari. To se dešava i drugim gradovima Crne Gore. Jedan od naših ciljeva je zakonit rad pod jednakim uslovima. Dakle, materijal ne mogu prodavati ispod cijena koje su ekonomske. Ali, pošto pomenuto preduzeće ne izmiruje obaveze kao ostali koncesionari, mogu nametati cijene koje im u tom momentu odgovaraju”, naglašava Martinović.

Kako kaže, zbog pomenutog problema ne ispaštaju samo koncesionari, već i opština Herceg Novi.

“Opština Herceg Novi je u ovom slučaju oštećena. Svi koncesionari koji plaćaju naknadu od njihovog novca koji ide na račun budžeta, opštini se vraća 70 odsto. Dakle, ako koncesionari plaćaju 70 odsto, bio bi red da i oni koji rade nelegalno plaćaju obaveze državi, kao što su porezi i doprinosi, a nisam siguran da pomenuta firma uplaćuje bilo šta”, dodaje on.

Navodi da su sa ovim problemom upoznali i Specijalno državno tužilaštvo. Međutim, krivična prijava je odbačena.

“Mi smo dali pritužbu Vrhovnom državnom tužilaštvu. Očekujemo da se nešto što se očigledno vidi pred očima javnosti ne treba posebno dokazivati, mada smo predali kompletnu dokumentaciju”, zaključuje Martinović.

Građanski aktivista i novinar Vuk Vujisić kaže da se na pomenutom lokalitetu eksploatacija kamena vrši pod plaštom sanacije prostora.

“On je trebalo da bude saniran još 2018. godine, međutim eksploatacija se nastavila. Na državnim organima je da utvrde da li je taj posao legalan i da li je bilo korupcije”, navodi on.

Dodaje da država mora imati nulti stepen tolerancije na korupciju.

“Evo vidimo već godinama u kakvom sistemu živimo i koliki je stepen korupcije i moramo imati nultu toleranciju. Kad god se odradi nešto pod plaštom korupcije, na gubitku je država i sami građani”, poručuje Vujisić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније