Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Emina Hodžić-Knežević [ TVCG ]

16. 02. 2024. 20:14 >> 21:25
1
Čitaj mi:

TRIBINA U PODGORICI

Dijalog vjerskih zajednica ključ ka svjetlijoj budućnosti

Međureligijski dijalog u savremenom društvu je ključ ka svjetlijoj budućnosti, ocijenili su predstavnici vjerskih zajednica na tribini u Podgorici.

Predstavnici dvije vjerske zajednice odgovorili su na pitanje javnog servisa: zašto se ne poznajemo bolje?

"Zato što nema dijaloga. Volter je rekao "Do kraja života se neću složiti s vama, ali ću umrjeti u nastojanju da vam ostvarim pravo da kažete drugo mišljenje", kaže Predrag Šćepanović, sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske.

Prema riječima Džemaal Dacića, šefa kabineta Islamske zajednice, međureligijski dijalog treba što više da se primjenjuje.

"Da imamo što više susreta. Oni su nužni u ovom 21. vijeku i u svakom zdravom društvenom sistemu", smatra on. 

U svakom zdravom sistemu vjerske zajednice se aktivno zbližavaju i rade na prevenciji fanatizma, ekstremizma i formalizma.

Fuad Čekić, generalni sekretar Mešihata Islamske zajednice navodi da je naše društvo u procesu nekog osvješćivanja u kojem će i medijski dio imati zadatak.

"Da makar one dijelove koje nas razdvajaju bolje analiziramo, budemo osjetljiviji prema njima i da zauzmemo ozbiljniji stav", poručio je on. 

Prema riječima Gojka Perovića, protojereja-stavrofora, Novi zavjet nastao je na jednom buntu protiv formalizma.

"To smo isto večeras mogli čuti, tako da je nama u duhu da se suprostavljamo formalnom i površnom shvaćanju vjere, i da uvijek idemo na neke dubine, a kad krenemo na te dubine, dolazimo do Božje zapovijesti da ljubimo jedne druge", kazao je on. 

Uz podsjećanje da elemente zajedništva ima u svim svetim knjigama, učesnici tribine vjeruju da je dijalog ključ koji otvara vrata svjetlijoj sadašnjosti i budućnosti.

"Pravoslavna crkva i Islamska zajednica nisu od juče tu. Sve ono dobro što imamo, uvjeren sam da se temelji na vjerskom učenju", ocijenio je Perović. 

Čekić poručuje da je moguće ostvariti dijalog na svakim zdravim osnovama.

"Da postoje univerzalne vrijednosti koje mi trebamo širiti u našem srednjoeuropskom društvu, i da samo na tim zdravim vrijednostima možemo gledati jedno zdravo društvo", poručio je on. 

Dacić smatra ako se podržava stanovništvo, može se postići taj cilj da se ostvari taj dijalog.

"A dijalog je zajedništvo, on je razumijevanje suživota i jednostavno onaj respekt, ali onaj obostrani respekt", zaključio je on. 

Kao inspirativan primjer međusobnog razumijevanja i prihvatanja različitosti kroz vjekove, otac Predrag Šćepanović naveo je Podgoricu, u zaključak da je takav odnos različitih vjerskih zajednica vjekovima odgojio bogatu kulturnu baštinu koja nadilazi granice.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније