Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ Portal RTCG ]

26. 02. 2024. 19:58 >> 21:21
3
Čitaj mi:

emisija naglas

Vojinović: Mještani Vraneške doline nijesu počinili zločin; Spahić: Istinu moramo znati

Sagovornici emisije "Naglas" razmijenili su mišljenja i stavove o "Prijedlogu rezolucije o genocidu" u Šahovićima 1924. godine nad muslimanskim stanovništvom koju su Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić i istoričar Šerbo Rastoder uputili poslaničkim klubovima u crnogorskom parlamentu.

 

Član Odbora za obilježavanje stogodišnjice zločina u Šahovićima Ervin Spahić kazao je da će u novembru biti 100 godina od, kako kaže, zločina koji je počinjen u  Šahovićima. Kaže da se ni u jednim dijelu u rezoluciji ne pominju Vranešani kao počinioci zločina.

"Nema genocidne nacije niti naroda", kaže on.

Šahovići se nalaze između Bijelog Polja i Pljevalja. Spahić kaže da su motivi rezolucije da se godišnjica u novembru obilježi na dostojanstven način.

"Motivi su da se godišnjica u novembru obilježii na dostojanstven način, da se podigne spomenik. Mi tražimo da se osude svi zločini, ali i da zločin u Šahovićima uđe u udžbenike. Tražimo od Skupštine da se sugeriše opštini BP da se groblja koja se nalaze na tom području upristoje, i da se datum obilježava svake godine i da na taj način imamo pijetet prema tim žrtvama", kazao je on.

Kažu da je bitno istaći da oni ne traže da se osude stanovnici Vraneške doline.

"Jer niko ne može biti odgovoran za svoje pretke, sin nije odgovoran za oca. Ali očekujemo da se više ne guraju ove stvari pod tepih. Do objavljivanja knjige Milovana Đilasa "Besudna zemlja", nije se ni znalo da je došlo do ovog zločina. To je bio vjerski rat, i tražimo da Skupština usvoji ovu inicijativu", istakao je Spahić.

Kako kaže, do ovog zločina je došlo u mirnodopskom periodu, i nevjerovatno je, kaže Spahić, da se nikad nije izvršio uviđaj.

"Tek 2000. smo uspjeli nešto da saznamo. Ranije priče smo čuli usmenim predanjem, nije bilo zapisano. Kod nas je negdje i običaj da se o ružnim stvarima nije govorilo djeci. Mi nijesmo ni znali o tome do objave knjige "Besudna zemlja"", kazao je Spahić.

Istraživač i publicista Miloš K. Vojinović - koji je predsjednik Društva za istorijska istraživanja pita se kako je moguće da je genocid izvršen novembra 1924. godine, a onda na izborima 1925. godine pravo glasa imalo na stotine muslimana. Pojasnio je da mještani Vraneške doline nijesu počinili zločin.

"O ovoj temi mogu da govorim na osnovu činjenica koje smo prikupili iz više arhiva. Ja nijesam stručan da govorim da li je nešto genicid, zločin,ili neko drugo djelo", kaže Vojinović.

Pojasnio je da je kod genocida bitna namjera.

"Ja mogu izložiti dokazne materijale koje neko treba da cijeni. Sačuvana su dokumenta, spisak biračkog tijela. U opštini Sahovići bilo je 661 birač sa pravom glasa, 471 - pravoslavaca i 196 muslimana. U opštini Pavino Polje ukupno je bilo 857 glasača, pravoslavnih 502, ostalo su bili muslimani... Na izborima koji su održani 8.2.1925. godine učestvuju u pravoslavni i muslimani. Ako se zločin desio u novembru mjesecu otkud onda birači 1925. godine, na izborima 8. februara", kaže on.

Kaže da je proces iseljavanja počeo od 1914. godine.

Osvrnuli su se i na povod zločina u Šahovićima, odnosno ubistvo Boška Boškovića, načelnika kolašinskog okruga, koji je ubijen iz zasjede 7. novembra 2024. O ovom pitanju iznijeli su različita saznanja o počiniocima ovog ubistva.

" Taj se zločin dogodio. Za taj zločin optuženi su Husein Bošković i Jusuf Mehonić. Oni tada nijesu ni bili na teritoriji toj, već na području Albanije. Muslimanski živalj jena njih gledao kao na svojevrsnog "Robinn Huda", tvrdi Soahić. Iznio je saznanje da su Boška Boškovića ubili Bulatovići, koji su, tvrdi on, to i priznali generalu.

Vojinović je istakao da nije tačno da su zločin počinili Bulatovići, te da tome u prilog najbolje ide činjenica da su Bulatovići, koji su bili odmetnici do 1929. godine boravili u kući sestre Boška Boškovića. Kaže da je ubistvo Boškovića bilo samo inicijalna kapisla.

"Njima nikada nije suđeno. Oni su ubijeni u Ravnima 1929. godine. Nikada im suđeno nije niti priznanje postoji. Oni su broavili kao odmetnici na više lokacija, a tri godine borave u kući Jakšića. Nikola Jakšić je bio oženjen sestrom Boška Boškovića. Koja bi to sestra tri godine čuvala ubice svoga brata", pita se Vojinović.

Spahić u odgovoru na činjenicu da je veliki broj muslimana izašao na izbore 1925. godine kaže da su to najčudniji izbori.

Kaže da su zločine činili ljudi sa strane, ne stanovnici Vraneške doline, koji su, kako kaže,  pružali zaštitu tom stanovništvu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније