Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Bojana Baranin, TVCG ]

26. 02. 2024. 19:42 >> 19:42

GODIŠNJICA OTMICE U ŠTRPCIMA

"Suočavanje s prošlošću jedini put za sigurnu budućnost"

Uoči godišnjice otmice u Štrpcima, iz Akcije za ljudska prava poručuju da je suočavanje s prošlošću jedini put za sigurnu budućnost. Dok iz tužilaštva najavljuju usvajanje nove strategije za istraživanje ratnih zločina, iz Bošnjačkog vijeća kažu da do sada nije mnogo učinjeno da se pravda zadovolji.

U Crnoj Gori ne postoji politička volja za rasvjetljavanje ratnih zločina, pokazalo je istraživanje Akcije za ljudska prava.

"Većina od 54.7 odsto smatra da Crna Gora nije dovoljno uradila da njeguje sjećanja na žrtve ratnih zločina. Da ni nakon tri decenije nema spremnosti za suočavanje s prošlošću, smatraju i u Bošnjačkom vijeću Crne Gore", kazala je Tea Gorjanc Prelević.

"Sudski i kazneno gotovo nijedan zločin nije procesuiran do kraja, nema kontinuirane istrage u skladu s indicijama da se neki učesnici i saučesnici u zločinima i dalje slobodno šetaju, komandna odgovornost je potpuno isključena iz istraživanja i utvrđivanja odgovornosti", istakao je Suljo Mustafić.

Iz tužilaštva poručuju da istraživanju ratnih zločina i ostvarivanju pravde pristupaju u punom kapacitetu. Kažu da strategija koja je donijeta 2015. nije dala očekivane rezultate.

"Pa je 14. februara ove godine na sjednici VDT-a donijeta odluka o izradi nove strategije za istraživanje ratnih zločina. Planirano je da negdje do kraja juna ta strategija bude završena", istakla je specijalna tužiteljka Tanja Čolan Deretić.

S konferencije je poručeno da bi rasvjetljavanju ratnih zločina mogle doprinijeti i najavljene izmjene zakonske legislative.

"Konkretno da se krene s donošenjem Zakona o lustraciji čemu se protivila prethodna, a očigledno da to nije dio agende ni aktuelne vlasti", kazao je advokat Velija Murić.

"Čuli smo za promjene Zakonika o krivičnom postupku. Taj proces traje već neko vrijeme i mi u Ujedinjenim nacijama se nadamo da će se te izmjene i dopune usvojiti", istakla je savjetnica za ljudska prava UN Anjet Lanting.

Iz Akcije za ljudska prava su podsjetili da je od 36 osoba koje su procusirane za ratne zločine, čak 26 oslobođeno odgovornosti, dok od deset procesuiranih četvorica nikada nijesu izdržali ni dan zatvorske kazne. Poručili su da je za napredak društva i ispunjavanje onoga što od nas zahtijeva Evropska unija potreban mnogo aktivniji pristup.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније