Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

08. 03. 2024. 09:05 >> 09:07

AMBASADA PALESTINE U CG

Položaj palestinskih žena nakon šest mjeseci izraelske agresije

Kako je agresija Izraela na Pojas Gaze ušla u sedmi mjesec, žene u Gazi nastavljaju da trpe razorne posljedice. Iako ovaj rat nikoga ne štedi, podaci pokazuju da ubija i ranjava žene na neviđene načine, smatraju iz Ambasade Palestine u Crnoj Gori.

Tekući izraelski ratni zločini, prema njihovim riječima, stvorili su katastrofalnu situaciju za sve Palestince u Pojasu Gaze, a posebno za žene i djevojke.

Iz Ambasade Palestine navode neke od činjenica o položaju žena tokom izraelske agresije na Gazu.

"Procjenjuje se da su izraelske okupacione snage u Gazi ubile više od 9,000 žena. Ova cifra je potcijenjena, jer je mnogo više žena mrtvo pod ruševinama. Od 7. oktobra ubijeno je više od 21,230 žena i djece, što je 70% od ukupnog broja žrtava. U prosjeku se dnevno ubiju 63 žene, od čega 37 majki. 4,900 žena i djece se vode kao nestali", navode iz Ambasade.

Kako dodaju, više od 3,000 žena postale su udovice, a time i nove glave domaćinstva. 951,490 žena, djevojaka i djevojčica prisilno je raseljeno iz svojih domova. Prenaseljena skloništa ne dozvoljavaju privatnost ženama i djevojkama, navode oni.

"60,000 žena u Gazi je u drugom stanju. Sve trudnoće su klasifikovane kao visoko rizične. Više od 250 palestinskih žena se nalazi u izraelskim zatvorima gdje su podvrgnute mučenju, psihičkom i seksualnom zlostavljanju. Žene i djevojke nemaju pristup bezbjednim i pristojnim toaletima i objektima za kupanje. Postoji jedan tuš na svakih 2,000 ljudi i jedan toalet na svakih 500 ljudi", ukazuju iz Ambasade.

Kako navode, zbog nedostatka higijenskih preparata za žene koje imaju menstrualni period, kao i za žene koje krvare poslije porođaja ili pobačaja, prinuđene su da koriste djelove šatora, odjeće i odsječene komade peškira, što povećava rizik od od infekcije i toksičnog šoka.

Ističu da ne postoji doktor, babica ili medicinska sestra koji bi pomogli ženi tokom porođaja. Ne postoje, kažu, ljekovi protiv bolova, anestezija ili higijenski materijal prilikom porođaja i nakon porođaja žene.

"Žene se porađaju u šatorima i javnim kupatilima. Pupčane vrpce se prekidaju bilo kojim oštrim predmetom koji se nađe pri ruci. Carski rezovi se obavljaju bez ikakve anestezije i bez antibiotika za eventualne infekcije. U nekim slučajevima, carski rezovi se obavljaju na ženama nakon smrti", navodi se u njihovom saopštenju.

Kada majka i dijete opstanu u ovim nemogućim okolnostima, kako dodaju, onda se suočavaju sa raseljavanjem i glađu dok "kroz bolne suze njeguju rane i neuhranjene bebe."

"Trudne žene moraju da pređu oko 30 km od sjevera ka jugu Gaze. Majke nemaju dovoljno hrane i čiste vode kako bi proizvele mlijeko za svoje bebe. Izrael, okupaciona sila, nastavlja svoj genocidni rat protiv palestinskog naroda i još uvijek ne dozvoljava dovoljno humanitarne pomoći da uđe u Pojas Gaze, ostavljajući stanovnike da gladuju I bez medicinskog materijala, higijenskih i sanitarnih proizvoda", navode iz Ambasade Palestine u Crnoj Gori i poručuju da je potrebna hitna međunarodna akcija "kako bi se zaustavio ovaj izraelski genocid."

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније