Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 03. 2024. 07:02 >> 21:53
5
Čitaj mi:

POSTOJALA NAMJERA ALI NE I ZAKON

Depardje nikada nije bio ambasador kulture Crne Gore

Francuski glumac Žerar Depardje poznat širom svijeta po karijeri isprekidanoj ekcesima i skandalima, a posljednjih godina i po brojnim optužbama za silovanje, Crnu Goru nigdje i ni na koji način ne predstavlja, iako je nakon posjete 2013. od tadašnjih zvaničnika u Vladi i Ministarstvu kulture, inicirano da se proglasi počasnim ambasadorom kulture.

Kako su nam objasnili u Ministarstvu kulture i medija, iako su postojale inicijative, glumac Žerar Depardje nije proglašen crnogorskim ambasadorom kulture.

"Naši zakoni ne ostavljaju mogućnost da neko dobije to zvanje, tako da nema osoba iz javnog života regiona ili svijeta koja imaju zvanje crnogorskog ambasadora kulture", istakla je ministarka Tamara Vujović.

Bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović u januaru 2013. godine nakon sastanka sa poznatim glumcem koji je tada bio u posjeti Crnoj Gori, kazao je da će on biti ambasador crnogorske kulture.

"Veoma nam imponuje to što su kulturni, ali i drugi potencijali Crne Gore zavrijedili pažnju Depardjea i što će modeli naše buduće saradnje omogućiti dalju afirmaciju naše države na međunarodnom planu", rekao je tada Đukanović.

Depardje je tada prošetao primorjem i Cetinjem sa tadašnjim ministrom kulture Branislavom Mićunovićem i predsjednikom opštine Aleksandrom Bogdanovićem i istakao da je vidio prekrasnu zemlju sa velikim potencijalom u pogledu kulture.

Njegova posjeta Crnoj Gori i tada 2013. godine bila je kontroverzna, jer su svjetski mediji pisali da je otišao iz zemlje da bi izbjegao pojavljivanje na sudu zbog optužbi da je vozio u pijanom stanju. Depardje je 2012. i 2013. bio i na meti kritika javnosti, jer se odrekao francuskog državljanstva i preselio u Belgiju da bi izbjegao plaćanje poreza, odnosno poresku politiku prema bogatima.

Grupa crnogorskih novinara, aktivista nevladinih organizacija i drugih javnih ličnosti tada se usprotivila namjeri Vlade Crne Gore da francuskom glumcu dodijeli status ambasadora crnogorske kulture. Grupa je negodovala što je predsjednik Vlade Đukanović primio Depardjea, umjesto da se solidariše s francuskom vladom koja nastoji da poreskom politikom ravnomjerno rasporedi teret krize na građane Francuske, a ne da prima njenog građanina koji izbjegava da svojoj zemlji plati porez.

Depardje je od 2022. suočen sa nizom optužbi za seksizam i seksualno nasilje, koje je on negirao. U martu 2022. godine pariski sud je odlučio da nastavi istragu protiv dobitnika kanske nagrade nakon što ga je jedna glumica optužila za silovanje. Od tada, više od 10 žena optužilo je Depardjea za seksualno nasilje.

Francuska ministarka kulture Rima Abdul Malak je krajem 2023. zatražila da mu se oduzme Legija časti, najveće francusko odlikovanje, nakon objavljenog dokumentarca "Complement d'Enquete" na televiziji "Frans 2", u kome je Depardje iznio nepristojne komentare o ženama tokom svog putovanja u Sjevernu Koreju 2018. godine.

Više od 150 javnih ličnosti u međuvremenu se ogradilo od njega, a već je ostao bez titule počasnog građanina belgijske opštine Estaimpui koja je bila njegovo privremeno boravište, a izgubio je i priznanje Nacionalnog reda Kvebeka.

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović ističe da glumac nema nikakvo zvanje vezano za kulturu Crne Gore, te da uvijek najoštrije osuđuje svaki vid nasilja prema ženama.

"Snažno podstičem umjetnice da glasno govore o svakom obliku nasilja i iskorišćavanja, i obećavam da će krovna institucija stati iza njih i pomoći saradnju sa drugim djelovima sistema. Kao žena u javnom životu imam obavezu da ukazujem na ovaj problem, podstičem dijalog, promovišem jednakost, doprinoseći da se osnažujemo, povezujemo, razumijemo, podržavamo jedna drugu. Jer politiku nulte tolerancije na nasilje nad ženama gradimo kroz cijeli sistem politika u svakom segmentu društva", poručila je Vujović.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније